Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 131 (Alm. del):                                                                          02-03-2009

I brev af 22. januar 2009 har udvalget efter ønske fra Christine Antorini (S) stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 131:

"Vil ministeren tage initiativ til at ændre reglerne, så klager over specialpædagogisk støtte (SPS) til frie grundskoler skal behandles af Klagenævnet for vidtgående specialundervisning i stedet for Ankenævnet for Uddannelsesstøtten for at sikre et ensartet niveau baseret på den størst mulige antal sager behandles af én instans?”

 

Svar:

Det lægges til grund, at spørgsmålet angår specialundervisning, støtteundervisning i dansk af tosprogede elever samt udgifter til svært handicappede på de frie grundskoler efter lov om friskoler og private grundskoler m.v.

 

Klagenævnet for vidtgående specialundervisning behandler i dag alene klager over kommunalbestyrelsers og regionsråds afgørelser om specialundervisning m.v. Klagenævnet består af en landsdommer (formand), en repræsentant fra Danske Regioner, to repræsentanter fra KL samt to repræsentanter fra Danske Handicaporganisationer.

 

Klagenævnet har således i dag ikke en sammensætning, der umiddelbart kan tilgodese de frie grundskolers forhold, ligesom det vil være nyt for klagenævnet at skulle behandle afgørelser fra SU-styrelsen om fordeling af statstilskud til skoler til specialundervisning m.v.

 

Jeg vil dog gerne overveje nærmere, om behandlingen af de pågældende klagesager bør henlægges til Klagenævnet for vidtgående specialundervisning.

 

Jeg vil vende tilbage over for udvalget, når disse overvejelser er tilendebragt.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder