Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 118 (Alm. del):                                                                          02-03-2009

I brev af 21. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 118:

"Vil ministeren redegøre for de økonomiske forløb i forbindelse med udlændinges deltagelse i AMU‑kurser, jf. den pågældende sag, herunder set fra henholdsvis virksomhedens, udlændingenes, udannelsesstedet og offentlige myndigheders side?"

 

Svar:

Det økonomiske forløb ved deltagelse i arbejdsmarkedsuddannelse er ens, uanset om deltageren er dansker eller udlænding.

 

Det økonomiske forløb er overordnet som følger:

·        Deltagerbetaling opkræves af uddannelsesstedet i forbindelse med tilmelding til arbejdsmarkedsuddannelse. Den kan enten betales af kursisten eller dennes arbejdsgiver.

·        Godtgørelse udbetales enten til kursisten eller dennes arbejdsgiver, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Godtgørelse til forsikrede udbetales af a-kassen, mens godtgørelse til ikke-forsikrede udbetales af Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte (styrelsen).

·        Tilskud til befordring udbetales af henholdsvis styrelsen eller a-kassen til kursisten, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Ansøgning sker samtidig med ansøgning om VEU-godtgørelse.

·        Tilskud til kost og logi udbetales af uddannelsesstedet, hvis kursisten opfylder betingelserne herfor.

·        Undervisningsministeriet udbetaler taxametertilskud til uddannelsesstedet for indberettet uddannelsesaktivitet.

·        Undervisningsministeriet yder refusion til uddannelsesstedet for afholdt tilskud til kost og logi.

 


En oversigt over forhold ved deltagelse i arbejdsmarkedsuddannelse, der er forbundet med en indtægt eller en udgift for henholdsvis arbejdsgivere, kursister, uddannelsessteder og offentlige myndigheder, fremgår af bilag 1.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder