Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 116 (Alm. del):                                                                          02-03-2009

I brev af 21. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 116:

"Ad åbent samråd 20/1‑09 om udlændinge på AMU‑kurser, jf. UDU alm. del ‑ samrådsspørgsmål T.

 

Vil ministeren redegøre nærmere for den undersøgelse, ministeriet har sat i værk på baggrund af henvendelsen fra 3 F Skagerrak, hvornår forventer ministeren, at undersøgelsen er afsluttet, og vil ministeren give tilsagn om at orientere udvalget om undersøgelsens resultat og de overvejelser og initiativer, som undersøgelsen giver ministeren anledning til?"

 

Svar:

3 F Skagerak rettede med brev af 5. januar 2009 henvendelse til Undervisningsministeriet vedrørende forhold i forbindelse med, at medarbejdere fra to navngivne virksomheder har deltaget i arbejdsmarkedsuddannelse på et navngivet uddannelsessted. Bilagsmateriale blev samtidig fremsendt.

 

Det fremgår bl.a. af 3 F’s brev af 5. januar 2009, at 3 F har mistanke om, at der uretmæssigt er udbetalt tilskud til kost og logi til de to virksomheder, og at den løn, medarbejdere herfra har modtaget, er lavere end VEU-godtgørelsen (godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse).

 

Tilskud til kost og logi administreres og udbetales af uddannelsesstederne, mens Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte varetager den overordnede administration af ordningen med VEU-godtgørelse og tilskud til befordring.

 

På baggrund af 3 F’s henvendelse har Undervisningsministeriet ad flere omgange anmodet uddannelsesstedet om forskellige oplysninger vedrørende udbetaling af tilskud til kost og logi i forbindelse med, at medarbejdere fra de pågældende virksomheder har deltaget i arbejdsmarkedsuddannelse på uddannelsesstedet. Ministeriet har ikke afsluttet undersøgelserne endnu.

 

Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte har gennemgået de medsendte lønoplysninger, men kan ikke på det foreliggende grundlag konkludere, om der er foregået uretmæssigheder i forbindelse med udbetaling af VEU-godtgørelse. Styrelsen vil derfor ved en stikprøvekontrol udtage et antal sager, hvor der er udbetalt godtgørelse og eventuelt befordringstilskud. Styrelsen vil i den forbindelse indhente en udtalelse samt relevante oplysninger og dokumentation fra virksomhederne om løn- og ansættelsesforhold, bl.a. med henblik på at få afklaret, om den løn, der er udbetalt under uddannelsesforløbene, er højere eller lavere end godtgørelsen.

 

Jeg vil gerne give tilsagn om at orientere udvalget om resultatet af ministeriets undersøgelser samt de overvejelser og evt. initiativer, som de iværksatte undersøgelser giver anledning til. I denne forbindelse kan jeg oplyse, at planer om at udarbejde en ny bekendtgørelsen om tilskud til kost og logi er blevet fremrykket.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder