Uddannelsesudvalget

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 113 (Alm. del) med bilag:                                                          13-02-2009

I brev af 21. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål:

"Ad Forældregruppen til børn på Rudolf Steiner børnehavers foretræde for udvalget 20/1 2009 vedrørende børnehaveklassepligt, jf. alm. del bilag 105 og ministerens svar på alm. del – spm. 95.

 

-          Vil ministeren kommentere vedlagte materiale modtaget fra forældregruppen vedrørende den norske ordning og herunder oplyse, om det er muligt inden for den gældende lovgivning, herunder dagtilbudsloven, at indføre en tilsvarende eller lignende ordning i Danmark?

-          Hvilke muligheder har Rudolph Steiner skolerne efter gældende lovgivning for, at 6-Ã¥rige omfattet af undervisningspligten kan forblive i børnehavemiljøet, herunder i forhold til skolernes mulighed for henlagt undervisning?”

 

Svar:

Følgende fremgår af Det Kongelige Kirke-, Utdannings- og Forskningsdepartements svar af 5. december 1994 til Steinerskolene i Norge, afsnit tre, første punktum: ”Ved innføring af obligatorisk opplæring for 6-åringer og utvidelse af grunnskolen til 10 år vil normalordningen være, at 1. klasse (6-åringsklassene) bliver første år i et fireårig småskoletrinn.”

 

Denne indførelse af obligatorisk undervisning af de norske seksårige og udvidelsen af den norske grundskole til 10 år svarer til den udvidelse af den danske undervisningspligt fra 9 til 10 år, der blev vedtaget med lov nr. 369 af 25. maj 2008. Udvidelsen indebærer, at børnehaveklassen fra og med skoleåret 2009/10 bliver en del af en tiårig grundskole.

 

Videre hedder det i Det Kongelige Kirke-, Utdannings- og Forskningsdepartements svar, afsnit 4, 2. punktum: ”Der særlige forhold tilsier det, kan oplegget for 6-åringerne legges til barnehage – helt eller delvis”.

 

Den norske mulighed for at henlægge den pligtige undervisning af de seksårige til børnehaveregi bekræftes i Det Kongelige Kirke-, Utdannings- og Forskningsdepartements svar af 24. maj 1994 til Steinerskolene i Norge, 2. afsnit, 1. punktum: ”Departementet samtykker i at opplæringstilbudet av 6-åringerne kan lokaliseres til barnehagens lokaler.”

 

Utdanningsdirektoratet i Norge har over for Undervisningsministeriet oplyst, at det fortsat under særlige betingelser er muligt efter privatskoleloven at forlægge den obligatoriske undervisning af de 6-årige til en børnehave, forudsat at privatskolen opfylder lovgivningens øvrige krav. Ifølge Utdanningsdirektoratet lader adskillige norske Steinerskoler imidlertid undervisningen af de 6-årige i 1. klasse, der svarer til den danske børnehaveklasse, foregå i skoleregi.

 

Muligheden for at henlægge den obligatoriske undervisning af seksårige i regi af et dagtilbud findes ikke i den danske lovgivning. I henhold til dagtilbudsloven omfatter dagtilbud for de yngste børn, herunder også børnehaver, kun børn indtil skolestart, jf. dagtilbudslovens § 23, hvorefter ”(a)lle børn indtil skolestart har adgang til at blive optaget i et dagtilbud”.

 

Derudover står der i dagtilbudslovens § 2 om anvendelsesområde m.v., at ”(l)oven omfatter dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud, som har pædagogisk, socialt og pasningsmæssigt formål”. Som følge heraf falder undervisning i henhold til de gældende trinmål og indholdsbeskrivelser for børnehaveklassen uden for formålet med dagtilbud.

 

Det er derfor ikke muligt at overføre den norske ordning, der muliggør undervisning af seksårige i Rudolf Steiner børnehaver, til danske forhold.

Rudolf Steiner skolerne har således ikke mulighed for inden for gældende dansk lovgivning at lade undervisningspligtige børn forblive i børnehave.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder