Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 110 (Alm. del):                                                                          02-03-2009

I brev af 21. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 110:

”Hvad er undervisningssproget på de pågældende AMU‑kurser, og hvis det ikke er dansk, udelukker det så ikke danskere fra kurserne?”

 

Svar:

Ifølge AMU-bekendtgørelsen (bekendtgørelse om fælles kompetencebeskrivelser og arbejdsmarkedsuddannelser) afholdes arbejdsmarkedsuddannelse normalt med dansk som undervisningssprog. Undervisningen kan afholdes på andre sprog end dansk eller med en kombination af dansk og andre sprog, hvis det er oplyst ved markedsføringen.

 

Der stilles ikke krav om, at undervisningssproget skal være deltagernes modersmål, men for at sikre, at alle sprogligt vil være i stand til at følge undervisningen med tilfredsstillende resultat, kan det forud for optagelse til arbejdsmarkedsuddannelse pålægges ansøgeren at gennemføre en test i undervisningssproget eller undervisningssprogene.

 

Danskere kan vælge at deltage på disse kurser i stedet for på tilsvarende kurser, der afholdes på dansk, hvis de sprogligt mestrer det fremmede sprog, ganske som det kræves af de udlændinge, der deltager.

 

I den konkrete sag har uddannelsesstedet vedrørende de pågældende kurser oplyst, at undervisningen er foregået på dansk og på dansk i kombination med engelsk og andet fremmedsprog, hvilket er fremgået, når kurserne – i overensstemmelse med de gældende regler – er udbudt.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder