Folketingets Uddannelsesudvalg

 

 

 Svar på spørgsmål 103 (Alm. del):                                                                         17-02-2009

I brev af 15. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christine Antorini (S):

 

 Spørgsmål 103:

"Såfremt ministeren mener, det er tilladt med henvisning til folkeskolelovens formål at gennemføre religiøse handlinger som f.eks. fællesbøn af Fadervor, gælder det så også en skolebestyrelsesbeslutning om, at alle børn skal bede en jødisk, muslimsk eller anden trosretnings bøn hver morgen?"

 

Svar:

Efter folkeskolens formålsbestemmelse skal undervisningen gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og historie og give dem forståelse for andre lande og kulturer.

 

Dette indebærer, at undervisningen i dansk kultur og historie tillægges særlig vægt i folkeskolens undervisning.

 

Et udtryk herfor er folkeskolelovens § 6, hvorefter kristendomskundskabens centrale kundskabsområde er den danske folkekirkes evangeliske-lutherske kristendom.

 

Det udelukker dog ikke, at fremsigelse af bøn fra en anden trosretning end kristendomskundskab kan finde sted i forbindelse med fællesarrangementer som f.eks. morgensamling. Det er – på samme måde som afsigelse af Fadervor – selvsagt en forudsætning, at fremsigelse af sådanne bønner sker på en måde, der ikke er forkyndende, og at det er muligt at blive fritaget herfor.

 

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder