Trafikudvalget 2008-09
TRU Alm.del
Offentligt
616877_0001.png
616877_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
26. november 2008453-6
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 5. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål99 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 99:

”Finder ministeren, at de østrigske erfaringer med at bekæmpe spøgelses-bilister ved at bruge sensorer i asfalten, der kan udløse "kløer", der øjeblikkeligpunkterer alle fire dæk, er blevet tilstrækkeligt belyst af Vejdirektoratet, nårman tager i betragtning, at kløerne på bare seks år har formået at stoppe over100 spøgelsesbilister på 20 motorvejsafkørsler, at udrykningskøretøjer let kanslå kløerne ned og dermed komme forbi i en nødsituation og at prisen formontering må vurderes som værende forholdsvis lav på et niveau omkring200.000 kr. pr. rampe?”.

Svar:

Af spørgsmålet fremgår, at et udstyr med ”kløer”, der punkterer køretøjer køre-tøjerne på alle 4 hjul, over en 6 års periode skulle have stoppet over 100 spøgel-sesbilister på 20 motorvejsafkørsler i Østrig.Vejdirektoratet er ikke bekendt med disse resultater, men har rettet henvendel-se til det østrigske trafikministerium for at indhente nærmere oplysninger. Mi-nisteriet har endnu ikke svaret på henvendelsen, men jeg vil vende tilbage tiludvalget, når svaret fra de østrigske myndigheder foreligger.Vejdirektoratet er bekendt med, at der findes systemer til punktering af biler,der kører i den forkerte retning på motorvejsramper. Vejdirektoratet er videndeom, at disse systemer ikke i alle tilfælde stopper bilisten, men at bilisten under-tiden kører ud på motorvejen på punkterede dæk.Erfaringer viser endvidere, at trafikanter i den rigtige kørselsretning underti-den bliver overraskede over tiltaget og bremser ned med risiko for bagendekol-lisioner. Sådanne systemer skal tillige være indrettet, så redningskøretøjer omnødvendigt kan køre i den forkerte retning ned af en motorvejsrampe. De skalendeligt være driftsikre under alle vejrforhold.
Vejdirektoratet har tidligere vurderet, at etablering af pigge efter den østrigskemodel vil koste omkring 100 mio. kr., hvis de skal etableres på hele det danskemotorvejsnet. Dertil kommer øgede drifts- og vedligeholdelsesudgifter.Med venlig hilsen
Side 2/2
Lars Barfoed