Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
742964_0001.png
742964_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den stillet følgende spørgsmål nr. 757 (Alm. del) tilministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Liselott Blixt (DF)..Spørgsmål nr.757:”Hvilke kommentarer har ministeren til den problemstilling, der rejses i nedennævnteuddrag af en borgerhenvendelse, herunder bedes ministeren oplyse hvad ansatte ihjemmeplejen bør gøre når de er udsat for oplevelser, som den der er beskrevet."Jeg er social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, og mener der er brug for en revur-dering/ tilføjelse til plejeorlovsloven. Som den er pt. kan en orlovstager, som er uddan-net sygeplejerske / læge overtage medicin dosering af den døende uden tilsyn fra f.eks.hjemmesygeplejersken. Da orlovstager har lov til, at frabede sig besøg af hjemmesyge-plejerske, men gerne hjælp af hjemmeplejen.Jeg bliver frustreret, vred og ked af, at se på når en med orlov "doper"/ overmedicinereden syge. Så denne er svær at vække, tale med, og ikke mindst ser og høre ting somikke er der. I følge loven skal den døende eller orlovstageren give tilsagn om, at assi-stent-, hjælper-, sygeplejerske eller leder må kontakte egen læge og/eller smerteklinik,for at få medicinliste så man har mulighed for at finde ud af hvor fejlen i medicinerin-gen er. For det er jo ikke sikkert at det er orlovstageren, som er skyld i evt. mental for-andringer. Det kan også være medikamentet eller styrken som er fejlen.Da "dødshjælp" er forbudt i Danmark, har vi snakket meget i min gruppe om vi kanblive anklaget for noget. Når vi har kendskab til en borgers tilstand, men ikke har nogensteder at henvende os. Da vi ikke må kontakte egen læge, uden tilsagn fra borger ellerorlovstager. Pt. kan vi kun skrive vores obs! i borgermappen i computeren, for atdokumentere at der er et problem vi bare ikke kan gøre noget ved."”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 14. oktober 2009Sags nr.: 0907641Sagsbeh.: SUM-SEB/Retsstillings- og Internati-onalt kontorDok nr.: 116358
Svar:Det fremgår af autorisationslovens § 17, at autoriserede sundhedspersoner under ud-øvelsen af deres virksomhed er forpligtede til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed.Dette gælder også for læger og sygeplejersker, som i forbindelse med afholdelse afplejeorlov behandler og plejer pårørende, der er døende.Såfremt man som borger – f.eks. som i dette tilfælde social- og sundhedsassistent ihjemmeplejen – har mistanke om, at en sundhedsperson ikke lever op til denne forplig-telse, har man mulighed for at rette henvendelse til den lokale embedslægeinstitution,der som en integreret del af Sundhedsstyrelsen fører tilsyn med den sundhedsfaglige
2
virksomhed, der udføres af personer inden for sundhedsvæsenet. I visse alvorlige tilfæl-de af overtrædelse af lovgivningen kan der blive tale om en politisag, der kan ende med,at sundhedspersonen straffes med bøde eller fængsel.Inden en medarbejder i hjemmeplejen retter henvendelse til tilsynsmyndigheden ellereventuelt politiet kan det – afhængigt af de konkrete omstændigheder i det enkelte til-fælde – være hensigtsmæssigt, at vedkommende drøfter situationen med den sundheds-person, der har plejeorlov, eller med ledelsen af hjemmeplejen.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sven Erik Bukholt