Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
741723_0001.png
741723_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. september 2009 stillet følgende spørgsmål nr.735 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic.Spørgsmål nr. 735:’’Ministerens kommentarer udbedes til artiklen fra Fyns Stiftstidende den 9. september2009 om behandlingen af en 15-årig selvmordstruet pige, jf. SUU alm. del - bilag 651.Ministeren bedes herunder oplyse hvad han vil gøre for at sikre en klar ansvarsfordelingmellem sygehuse og kommune og om han finder, at børn og unge som er selvmordstru-ede skal have samme adgang til hjælp som voksne. I bekræftende fald bedes ministerenoplyse hvad han vil gøre for at sikre dette.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 9. oktober 2009Sags nr.: 0907267Sagsbeh.: SUMSMJ/RegionalsundhedDok nr.: 114974
Svar:Jeg vil indledningsvis understrege, at selvmordstruede børn, unge og voksne skal haveden samme adgang til hurtig, relevant og effektiv hjælp. Regeringen har sammen medsatspuljepartierne taget skridt i retning af en styrkelse af indsatsen overfor selvmords-truede. I forbindelse med satspuljeaftalen i 2009 afsatte regeringen og satspuljepartiernemidler til en styrkelse af behandlingsindsatsen overfor personer, der har forsøgt selv-mord.Herudover har jeg i regi af Center for Selvmordsforskning fået kortlagt den eksisteren-de viden om selvmord og selvmordsforsøg blandt unge piger og drenge og om årsager-ne til det stigende antal selvmordsforsøg.Undersøgelsen viste bl.a., at antallet af selvmordsforsøg med svage, smertestillendemidler er steget blandt især de unge piger. En aldersgrænse på 18 år for køb af svage,smertestillende håndkøbslægemidler vil kunne mindske unges adgang til disse præpara-ter. Derfor vil regeringen indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af smertestillendehåndkøbslægemidler. For at understøtte hensigterne bag en sådan aldersgrænse gen-nemfører Lægemiddelstyrelsen i efteråret en informationskampagne med fokus på op-bevaring og virkning af svage smertestillende piller.Jeg bliver bedt om, at kommentere på artiklen i Fyns Stiftstidende vedrørende behand-lingen af en 15-årig selvmordstruet pige. Jeg har til brug for besvarelsen heraf bedt omen udtalelse fra Region Syddanmark.Region Syddanmark har overfor mig udtalt, at regionen har fulgt og levet op til såvel degenerelle som de specifikke aftaler, som eksisterer mellem region og kommuner. I denkonkrete sag, var der indgået aftaler med kommunen dagen efter, at patienten var vur-deret i børne- og ungdomspsykiatrien.
2
Den ledende overlæge på det Børne- og Ungdomspsykiatriske Hus i Odense udtaler iden konkrete sag, at alle retningslinjer om henvisning, undersøgelse og behandling erfulgt af såvel psykiatrien som af kommunen. Overlægen vurderer, at der på basis af denførste vurdering ikke var behov for hurtigere eller opfølgende behandling i psykiatrien.Samtidig understreger den ledende overlæge, at patienter kan udvikle symptomer påtimer eller dage, således at fornyet vurdering er nødvendig. Børne- og ungdomspsykia-trien står altid til rådighed for sådanne gentagne vurderinger. I den konkrete sag har derikke været problemer i samarbejdet mellem børne- og ungdomspsykiatrien og kommu-nen, hvor der var fastsat møde i kommunen dagen efter vurderingen i børne- og ung-domspsykiatrien.Afslutningsvist vil jeg gerne slå fast, at indsatsen overfor selvmordstruede børn, ungeog voksneerdelt mellem regioner og kommuner og dermed en fælles opgave. Behand-lingen er regionalt ansvar og sker i sygehusvæsenet og i praksissektoren. Forebyggelse,opfølgning og social støtte er kommunernes ansvar og sker i den sociale sektor, under-visningssektoren, sundhedsplejen og sygeplejen. Indsatsen skal ske alle de steder, hvorborgere, der er selvmordstruede, kan opspores, behandles og få støtte.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sine Mutanu Jungersted