Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 28. august 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 692(alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 692:’’Ministerens kommentar udbedes til henvendelsen fra Bente Hansen vedrørende over-vægtige skolebørn, jf. SUU alm. del – bilag 597. Ministeren bedes herunder oplysehvilke skoleundersøgelser, der skal foretages i dag, og hvor tit.Svar:Bente Hansens henvendelse til Sundhedsudvalget handler om skoletandlægens rolle iforhold til opsporing af overvægtige børn og unge. Det er Bente Hansens opfattelse, atdet naturlige sted at måle og veje skolebørn er i den kommunale skolesundhedstjeneste,og at det rutinemæssigt bør gøres hvert år. Hun mener ikke, det er en opgave for skole-tandlægen. Det er endvidere Bente Hansens opfattelse, at det er en lægelig opgave atvurdere overvægtige skolebørn med henblik på videre foranstaltninger.Lad mig indledningsvis ridse hovedopgaverne for den kommunale sundhedstjeneste iforhold til skolebørn op.Reglerne om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge findes i lovbekendtgørelsenr. 95 af 7. februar 2008 af sundhedsloven, bekendtgørelse nr. 1183 af 28. november2006 om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge samt i Sundhedsstyrelsensvejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge, 2007.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at den kommunale sundhedstjenestes ydelser til børn ogunge i skolen omfatter2 helbredsundersøgelser i forbindelse med henholdsvis ind- og udskoling vedlæge eller sundhedsplejerske efter kommunens valg,regelmæssige undersøgelser (fx syn, hørelse, højde og vægt) ved en sundheds-plejerske,supplerende undersøgelser og vejledning til børn og unge med særlige behovved sundhedsplejerske og/eller læge,sundhedspædagogisk indsats vedrørende almen sundhedsfremme og sygdoms-forebyggelse ved sundhedsplejerske og/eller læge,konsulentbistand i sundhedsmæssige spørgsmål, herunder hygiejne, ved sund-hedsplejerske og/eller læge.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 21. september 2009Sags nr.: 0906940Sagsbeh.: SUMMU/KommunalsundhedDok nr.: 98964
Særligt vedrørende barnets højde- og vægtudvikling anbefaler Sundhedsstyrelsen, at deri forbindelse med indskolingen gennemføres højde- og vægtmåling to på hinanden ef-
2
terfølgende år med henblik på så tidligt som muligt at observere vækstproblemer. Detanbefales, at der ved særlige behov kan gennemføres yderligere højde- og vægtmålin-ger. Desuden foretages der rutinemæssigt højde- og vægtmåling i forbindelse med ud-skolingsundersøgelsen.Sundhedsstyrelsen har i 2005 til støtte for den kommunale sundhedstjenestes observati-oner og opfølgning herpå udgivet publikationen ”Skolesundhedsarbejde”, hvori indgåremner som vækst og overvægt. Sundhedsstyrelsen vil herudover i løbet af kort tid tilbrug for den kommunale sundhedstjeneste påbegynde udarbejdelsen af en klinisk vej-ledning vedr. opsporing af overvægt hos skolebørn.Da der således i den kommunale sundhedstjeneste er fokus på børn med særlige behov,herunder overvægtige børn, og der er yderligere vejledning på vej til kommunerne,finder jeg ikke, at der er behov for, at det fra centralt hold stilles som et krav til kom-munerne, at alle skolebørn rutinemæssigt vejes og måles hvert år.Vi skal huske på, at hver enkelt kommune har kompetence til selv at fastlægge sit ser-viceniveau inden for lovens rammer.Jeg vil også nævne, at der i bekendtgørelsen om forebyggende sundhedsydelser for børnog unge er krav om en tværfaglig indsats i forhold til børn og unge med særlige behov.I dette tværfaglige arbejde kan skoletandlægen også inddrages. Det står således kom-munerne frit for at inddrage skoletandlægen i et tværfagligt samarbejde med skolesund-hedstjenesten. Dette gælder også i forhold til vejning af skolebørn.Forebyggelseskommissionen har faktisk peget på, at foreløbige erfaringer tyder på, atder vil kunne opnås resultater i forhold til tidlig opsporing af børn og unge med risiko-adfærd ved at samordne de sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter for børnog unge i tandplejen og den kommunale sundhedstjeneste.Med hensyn til Bente Hansens opfattelse af, at det er en lægelig opgave at vurdereovervægtige skolebørn med henblik på videre foranstaltninger, vil jeg gerne minde om,at forsøgsordninger i den kommunale sundhedstjeneste har vist, at der ikke er markantforskel på antallet af henvisninger af børn til fx praktiserende læger, hvor de forebyg-gende helbredsundersøgelser blev foretaget af sundhedsplejersker i stedet for af en læ-ge.Det var bl.a. disse erfaringer, der var baggrunden for, at sundhedsloven blev ændret,således at ind- og udskolingsundersøgelserne efter den enkelte kommunes eget valg nukan foretages af enten en læge eller en sundhedsplejerske.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Margit Ulmer