Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
734910_0001.png
734910_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 26. august 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 685(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF).
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Spørgsmål nr. 685:’’Ministeren bedes oplyse, hvor mange af de danske patienter, der er opereret forlungehindekræft og har fået en EPP i perioden 2004-2008, der ifølge deresstadieinddeling levede op til kravene for en lungesparende operation(pleurektomi/decortication).”
Dato: 28. september 2009Sags nr.: 0906931Sagsbeh.:SUMCSH/SundhedsdriftskontoretDok nr.: 100001
Svar:Til brug for min besvarelse har jeg indhentet bidrag fra Region Hovedstaden. RegionHovedstaden oplyser følgende:”Det er ikke muligt at fastlægge en behandlingsstrategi for en patient med lungehinde-kræftudelukkendepå baggrund af patientens sygdomsstadie. Det er derfor ikke muligtat redegøre for, hvor mange patienter, der ifølge deres stadieinddeling, lever op til kra-vene for en lungebevarende operation.Diagnosticering og efterfølgende anbefaling af et konkret behandlingstilbud til patientermed lungehindekræft er meget kompliceret, idet diagnosticering og herefter anbefalingaf den ene operationstype frem for den anden afhænger af flere variable faktorer, hvorafsygdomsstadiet er én faktor ud af flere, der indgår i den konkrete vurdering af en pati-ents behandlingsmuligheder.De faktorer, som har betydning for, hvilket behandlingstilbud en konkret patient anbe-fales, er:SygdomsstadieLungefunktionHistologisk vurderingHjertefunktionAlderBehandlingsstrategien for en patient med diagnosen lungehindekræft drøftes og fast-lægges på baggrund afalle nævnte faktorerpå en klinisk konference med deltagelse afrepræsentanter fra alle involverede specialer, en såkaldt multidisciplinær konference(MDT-konference). De involverede specialer til en MDT-konference ved mistanke om
2
lungehindekræft er; lungemedicin, patologi, onkoradiologi, thoraxkirurgi, onkologi,radiologi og nuclearmedicin.Internationalt er der enighed om, at hvis formålet er at helbrede en patient med lunge-hindekræft, dvs. at der opereres med kurativt sigte, er ekstrapleuralpneumonektomi(EPP) i kombination med kemoterapi og efterfølgende højdosis strålebehandling, denbehandlingsstrategi, der anbefales. Lungebevarende operation tillader ikke kombinati-onsbehandlingen med højdosis strålebehandling og opfattes derfor ikke som operationmed sikkert kurativt mål.I perioden 2004 til 2008 er der på Rigshospitalet opereret 51 patienter med diagnosenlungehindekræft med kurativt sigte og dermed ekstrapleural pneumonektomi (EPP) medefterfølgende højdosis strålebehandling.”Region Hovedstadens oplysninger har været forelagt Sundhedsstyrelsen, som erklærersig enig heri. Jeg kan derfor henholde mig til Region Hovedstadens oplysninger.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Christian Skov Hansen