Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
718767_0001.png
718767_0002.png
718767_0003.png
718767_0004.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 18. juni 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 581(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 581:’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. maj 2009 fra Helene og PederDuelund Mortensen, jf. SUU alm. del - bilag 478 og 540.’Svar:Helene og Peder Duelund Mortensen har i deres brev stillet følgende 3 spørgsmål:1. Hvordan kan lovgivningen skærpes med præcise retningslinjer og korrekt me-dicinering og overvågning ved anvendelse af psykofarmaka og antidepressivatil psykisk syge?2. Hvordan kan der gennem lovgivningen skabes nationale retningslinjer, oghvordan kan det sikres, at disse efterleves?3. Hvordan kan lovgivningen skærpes, således at den danske psykiatriske behand-ling foregår efter højeste internationale standard, igennem kvalitetskrav til ud-dannelse af speciallæger i psykiatri, efteruddannelse, forskning, opdatering ogvidensdeling indenfor psykiatrien?Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Lægemiddelstyrelsen og Sund-hedsstyrelsen.Ad. spørgsmål 1:Lægemiddelstyrelsen har oplyst følgende:”Den information og de konkrete oplysninger om korrekt medicinering, der skal fremgåaf indlægssedlen og produktresuméet, er, for så vidt angår lægemidler til mennesker,udtømmende reguleret i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF om opret-telse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler, med senere ændringer.Dele af disse regler er implementeret i dansk ret i bekendtgørelse nr. 1210 af 7. decem-ber 2005 om mærkning m.m. af lægemidler, og da der er tale om udtømmende EU-regulering, kan man fra dansk side ikke vedtage egne regler på området.Det er Sundhedsstyrelsen, der står for retningslinjerne vedrørende korrekt medicineringog overvågning af lægemidler.”Sundhedsstyrelsen har endvidere bl.a. oplyst følgende:
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 1.september 2009Sags nr.: 0905428Sagsbeh.: SUMLPJ/RegionalsundhedDok nr.: 70572
2
”I lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, lov nr.451 af 22. maj 2006, § 17 fremgår at en autoriseret sundhedsperson under udøvelsen afsin virksomhed er forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed.På denne baggrund har Sundhedsstyrelsen udsendt:Vejledning om behandling med antidepressiva, vejledning nr. 11716 af 1. de-cember 2000Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18år, vejledning nr. 9763 af 28. juni 2007 ogVejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidel-ser, vejledning nr. 10.332 af 10. december 2007.Disse vejledninger præciserer den omhu og samvittighedsfuldhed, som en autoriseretsundhedsperson skal udvise ved behandling med disse lægemidler. Vejledningernerevideres regelmæssigt.Sundhedsstyrelsen modtager i henhold til apotekerlovens § 11, stk. 4, oplysninger omlægernes ordinationer af bl.a. antipsykotiske lægemidler. Disse oplysninger tilgår em-bedslægerne, der regionalt overvåger udskrivningen at disse lægemidler. Såfremt em-bedslægerne finder, at en læge har et uhensigtsmæssigt udskrivningsmønster af disselægemidler, anmodes lægen om en redegørelse for dette, og såfremt denne redegørelseikke er tilfredsstillende vil embedslægerne kunne oprette tilsynssager, og i sidste endevil lægen kunne få frataget sin ret til at ordinere disse lægemidler.”Ad. spørgsmål 2 og 3:Sundhedsstyrelsen har bl.a. oplyst følgende:

”Sundhedsstyrelsens aktuelle initiativer vedr. styrkelse af psykiatrien.

Styrelsen har som led i

specialeplanlægningen

jævnfør Sundhedsloven udgivet specia-levejledning for psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri og offentliggør herudover iden nærmeste fremtid anbefalinger vedr. den akutte psykiatri og har netop offentliggjorten National Strategi for psykiatri. Et af de væsentlige elementer i anbefalingerne er bl.a.en styrket indsats for de psykiatriske patienters somatiske helbredsproblemer og et øgetsamarbejde med somatiske specialer.Samarbejdet på tværs af sektorerne vedr. psykiatriske patienter indgår som et specifiktemne for de

obligatoriske sundhedsaftaler

mellem kommuner og regioner. Formåleter at sikre sammenhæng i behandlings- og revalideringsindsatsen bl.a. via klar og enty-dig ansvarsplacering i relation til patientforløb.Sundhedsstyrelsen lægger endvidere stor vægt på at understøtte

kvalitetsudviklingsar-

bejdet

på det psykiatriske område bl.a. ved at udgive anbefalinger for indsatsen vedforskellige psykiatriske sygdomme.Sundhedsstyrelsen har således udgivet referenceprogrammer; MTV- rapporter og andrepublikationer indeholdende gennemgang af faglig evidens og anbefalinger for indsatsenvedr. en række psykiatriske sygdomme. Det drejer sig om:Sundhedsstyrelsens referenceprogram for skizofreni 2004.Sundhedsstyrelsens rapport: Spiseforstyrrelser – anbefalinger for organisationog behandling, 2005.
3
Sundhedsstyrelsens MTV-rapport: Forebyggende ambulant behandling vedsvær affektiv lidelse (depression og mani), 2006.Sundhedsstyrelsens referenceprogram for unipolar depression hos voksne 2007.Sundhedsstyrelsens referenceprogram for angstlidelser hos voksne 2007.Sundhedsstyrelsens redegørelse: Demens – den fremtidige tilrettelæggelse afsundhedsvæsenets indsats vedr. diagnostik og behandling, 2001 samt MTV-rapport: Udredning og behandling af demens, 2008.
Sundhedsstyrelsens har endvidere udgivet redegørelsen: Børne- og ungdomspsykiatriskvirksomhed – den fremtidige tilrettelæggelse, 2001 og årlige opfølgende statusrapporterom udviklingen i børne- og ungdomspsykiatrien senest 2008.Børne- og ungdomspsykiatrisk Selskab har udarbejdet et referenceprogram for ADHD.De lægevidenskabelige selskaber for psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri udarbej-der herudover regelmæssigt anbefalinger og kliniske retningslinjer om forskellige pro-blemstillinger.

Dokumentationen

for virksomheden øges kontinuerligt bl.a. via kvalitetsdatabaser(BUP- databasen, DIPSY- databasen og endvidere indgår skizofreni i NIP- databasen).Sundhedsstyrelsens database for utilsigtede hændelser omfatter også psykiatri og indbe-retningerne vurderes og søges nyttiggjort ved at danne grundlag for fremadrettede anbe-falinger f.eks. er der udarbejdet anbefalinger for forebyggelse af selvmord på psykiatri-ske afdelinger på baggrund af indberetningerne.

Speciallægeuddannelsen

er en formaliseret lægelig videreuddannelse på videnskabe-ligt grundlag jf. bekendtgørelse nr. 1257 af 25. oktober 2007 om uddannelse af special-læger.Sundhedsstyrelsen modtager dokumentation for, at den uddannelsessøgende læge haropnået speciallægeniveau ved ansøgning om speciallægeanerkendelse.Den praktisk- kliniske uddannelse finder sted under ansættelse på sygehusafdelinger, ispeciallægepraksis, hos alment praktiserende læge eller på anden institution med læge-ligt eller lægevidenskabeligt arbejdsområde i forud godkendte forløb. De uddannelses-givende institutioner og den uddannelsessøgende læge sikrer i fællesskab gennem den5-årige speciallægeuddannelse den nødvendige progression i kompetenceudviklingen.Målbeskrivelserne inden for specialerne psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri angi-ver de teoretiske og praktisk – kliniske kompetencer, som kræves for at opnå tilladelsetil at betegne sig som speciallæge i det enkelte speciale jf. målbeskrivelse for speciallæ-geuddannelsen i Børne- og Ungdomspsykiatri, august 2008 og Målbeskrivelse for spe-ciallægeuddannelsen i Psykiatri, december 2007.Målbeskrivelserne for de lægelige specialer udarbejdes i tæt samarbejde med de viden-skabelige selskaber og revideres jævnligt. De videnskabelige selskaber er fagligt for-pligtede til at sikre, at målene i målbeskrivelserne er opdaterede, dels i henhold til denfaglige udvikling i specialerne og dels i henhold til den erfaring, der opnås i praksismed uddannelsesforløbene.
4
Der foregår således generelt på mange forskellige områder et kontinuerligt arbejde medat udvikle og forbedre kvaliteten af de psykiatriske tilbud.Sundhedsstyrelsen finder umiddelbart at den fortsatte udvikling og styrkelse af kvalite-ten kan foregå inden for rammerne af eksisterende lovgivning.”Jeg henholder mig til ovenstående besvarelse fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelsty-relsen.Afslutningsvis vil jeg understrege, at regeringen prioriterer psykiatrien højt og derforallerede har taget adskillige initiativer til at forbedre forholdene for de psykiatriske pa-tienter. Samtidig vil jeg påpege, at det ikke nødvendigvis er mere lovgivning, der skaltil for at få mere kvalitet i behandlingen. For også at sikre en udbygning og styrket ind-sats i psykiatrien i de kommende år, vil regeringen således i efteråret fremsætte en nati-onal handlingsplan for psykiatrien, som, med afsæt i Sundhedsstyrelsens netop offent-liggjorte nationale strategi for psykiatri, har til formål at sikre høj kvalitet i den psykia-triske behandling.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Lene Paikjær Jensen