Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
706767_0001.png
706767_0002.png
FolketingetSundhedsudvalget
København, den 9. juli 2009Sagsnr.: 16461
Folketingets Sundhedsudvalg har i brev af 12. juni 2009 stillet følgende spørgsmål nr.561 (SUU alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraudvalget

Spørgsmål 561:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 11. juni 2009 fra Mogens BangPedersen, Fåborg, jf. SUU alm. Del – bilag 515 og herunder svare på følgende:-Er der lavet undersøgelser af om normal opvask (ved "normal" forstås - at derselvfølgelig tilsættes et relevant opvaskepulver) på spareprogrammer effektivtnok kan fjerne salmonella- og andre bakterier på linie med den, som DongEnergy har foretaget ifht. vaskemaskiner til tøjvask?Vil ministeren overveje, at udsende information ud til borgerne om, at brug af etspareprogram i en opvaskemaskine i nogle tilfælde ikke er nok til at fjerneskadelige bakterier, således at borgerne på linie med tøjvask kan vælge detkorrekte program med en høj temperatur, hvis man f.eks. har opvask der harværet udsat råt kød eller lignende - og dermed undgå smitte medsundhedsskadelige bakterier?”
-

Svar:

Jeg har ikke kendskab til, at der er foretaget undersøgelser af, om ”normal vask” foropvaskemaskiner foretaget på spareprogrammer effektivt nok kan fjerne salmonella- ogandre bakterier på linie med den, som Dong Energy har foretaget ifht. vaskemaskiner tiltøjvask.Med hensyn til opvask i opvaskemaskiner er den bakteriedræbende effekt ikke kunafhængig af temperaturen, men også af opvaskemidlet og den tid, opvasken tager. Detvil derfor ikke være muligt at give nøjagtige anvisninger på, hvornår et energispare-program kunne tænkes ikke at fjerne bakterierne i nødvendigt omfang.
Mange forbrugere er desuden ikke i besiddelse af en opvaskemaskine, men vasker op ihånden, ofte ved lavere temperaturer end temperaturen i et energispareprogram.Vi har ikke set nogen konkrete tilfælde, hvor salmonellasmitte har kunnet spores tilbagetil utilstrækkelig opvask som følge af, at forbrugere har vasket service på et sparepro-gram. Det tyder således ikke på, at denne fremgangsmåde udgør en stor smitterisiko.Jeg agter derfor ikke at udsende en information som den foreslåede, men jeg har bedtFødevarestyrelsen være opmærksom på fremadrettet i relevant omfang at inddrageoplysning om korrekt desinfektion af køkkenredskaber og service som en del af degenerelle hygiejneråd til forbrugerne. En sådan information skal dække både forbrugere,der vasker op i hånden, og de der anvender opvaskemaskine.
Eva Kjer Hansen/Thomas Elvensø
2