Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
687978_0001.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:kontorDok nr.:19. maj 20090904441SUMHBR / Retsstillings- og Internationalt44245
Besvarelse af spørgsmål nr. 484 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 27. april 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jo-nas Dahl (SF).

Spørgsmål 484:

"Er ministeren enig i, at det er problematisk, at Patientforsikringen ogPatientklagenævnets afgørelser er så forskellige som beskrevet i artiklen"Forsikring erkender for stor forskel" fra Århus Stiftstidende den 27. april 2009, jf.http://stiften.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090427/AAS/949018196/1002?"

Svar:

Artiklen vedrører en konkret sag, hvor Patientforsikringen har truffet afgørelse om,at en patient ikke er berettiget til erstatning. Patientforsikringen er efterfølgendeblevet bekendt med faktiske oplysninger, som indgik i Patientklagenævnets be-dømmelse af samme behandlingsforløb, og som giver grundlag for at foretage enfornyet vurdering af erstatningsspørgsmålet. Det fremgår af artiklen, at Patientfor-sikringen på den baggrund har besluttet at genoptage sagen.Generelt kan jeg oplyse, at Patientforsikringen og Patientklagenævnet er selvstæn-dige, uafhængige organer, der tager stilling til forskellige spørgsmål.Patientklagenævnet afgør, om der er grundlag for at udtale kritik af en sundheds-person på baggrund af en vurdering af, om sundhedspersonen har handlet undernormen for almindelig anerkendt faglig standard. Patientklagenævnet undersøgermed andre ord, om sundhedspersonerne har begået fejl.Patientforsikringen tager stilling til, om en patient er påført en skade, som givergrundlag for erstatning. Erstatning ydes efter lovens regler, hvis skaden med over-vejende sandsynlighed kunne være undgået ved behandling efter bedste specialist-standard, hvis skaden skyldes fejl eller svigt i teknisk apparatur m.v., hvis skadenkunne være undgået ved hjælp af en anden lige så effektiv behandlingsteknik eller-metode eller endeligt, hvis skaden er meget sjælden og alvorlig i forhold til densygdom, man behandles for og dermed går ud over, hvad man med rimelighed måtåle. Der er således mulighed for at opnå erstatning, selv om sundhedspersonenikke har begået fejl. Det kan også forekomme, at en patient ikke har ret til erstat-ning, selv om der er begået fejl, hvis fejlen ikke har forårsaget en skade.Det er således helt i overensstemmelse med lovgivningens forudsætninger, at derkan være forskel på Patientklagenævnets og Patientforsikringens afgørelser vedrø-rende samme behandlingsforløb.