Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:20. maj 20090904168SUMDRA / Lægemiddelkontoret39720
Besvarelse af spørgsmål nr. 470 (Alm. del), som Folketingetssundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 22. april 2009.Spørgsmål 470:
"Ministeren bedes kommentere materialet vedrørende forebyggelse af selvmords-forsøg via indførelse af pakningsbegrænsninger, jf. SUU alm. del. – bilag 357.”
Svar:
Bilag 357 vedrører materiale fremsendt af Merete Nordentoft, overlæge på Bispe-bjerg Hospital, Charlotte Guldberg, formand for Børnerådet og Leif Hindsted somrepræsentant for GlaxoSmithKline, som skitserer problemer, årsager og løsnings-muligheder i forlængelse af programmet ”Panodil-pigerne”, som blev vist på TV2den 26. februar 2009. Blandt løsningsmuligheder nævnes pakningsbegrænsninger,og indførsel heraf i bl.a. England.Jeg vil i den forbindelse henvise til min besvarelse af spørgsmål 396 af 23. marts2009, hvor følgende fremgik:”Antallet af selvmordsforsøg og selvmord med svage smertestillende lægemidlerfaldt i Storbritannien, da der blev indført pakningsbegrænsninger. Desværre kunneden samme entydige udvikling ikke ses i det samlede antal selvmord.Begrænsningerne i håndkøbssalget af svage smertestillende lægemidler i store pak-ninger blev indført i Storbritannien i 1998. På apoteker må der højest sælges pak-ninger med 32 stk., dog op til 100 stk. efter accept af en farmaceut på apoteket.Uden for apotekerne må pakningerne højest indeholde 16 stk.IfølgeNational Statisticshar selvmordsraten blandt kvinder i Storbritannien væretstort set konstant i hele perioden fra 1994 til 2005. I samme periode har der væreten svagt faldende tendens blandt mænd.Der er siden 1998 publiceret en lang række artikler om og lavet flere undersøgelseraf effekten af pakningsbegrænsningerne i Storbritannien. Hvor erfaringerne deførste år var positive, er billedet siden blevet mere uklart. F.eks. viser en undersø-gelse af forgiftninger i England og Wales, at der skete et fald i antallet af dødsfaldefter forgiftning med paracetamol i perioden 1993 til 2002, uden at faldet entydigtkunne kædes sammen med indførelsen af pakningsbegrænsninger i 1998.”Lægemiddelstyrelsen har i april måned lavet en litteraturgennemgang, som belysereffekterne på selvmordsforsøg/selvmord af en begrænsning i pakningsstørrel-se/receptbelægning for svage smertestillende lægemidler. Gennemgangen dækkerundersøgelser af ændringer i adgangen til svage smertestillende lægemidler i Stor-britannien, Norge, Canada og Frankrig. Konklusionen på litteraturgennemgangen
2er, at der trods en betragtelig mængde undersøgelser ikke findes entydig evidensfor, at restriktionerne har haft effekt i form af et fald i antallet eller alvoren af for-giftninger, eller i antallet af selvmord med paracetamol.Jeg kan til orientering oplyse, at Sverige pr. 1. juni 2009 indfører receptbelægningaf store pakninger med svage smertestillende lægemidler. Det fremgår af en med-delelse fra Läkemedelsverket, at receptbelægning sker for at mindske risikoen forparacetamolforgiftninger.Indførelse af pakningsbegrænsninger, der vanskeliggør adgangen til lettere smerte-stillende medicin, må forventes at reducere antallet af selvmord eller forsøg herpå,med denne type lægemidler. Det betyder dog ikke, som tallene fra Storbritannienog litteraturgennemgangen indikerer, at antallet af selvmord og forsøg herpå falder.Svenskernes beslutning om at indføre receptbelægning af store pakninger medsvage smertestillende lægemidler ændrer ikke ved denne opfattelse, men jeg vilselvfølgelig følge den svenske indsats.