"Ministeren bedes på baggrund af svaret på SUU alm. del – spørgsmål 567 oplyse, hvad det vil koste pr. patient at ændre det, så patienter med Morbus Addison også får vederlagsfri medicin og hvor mange patienter det drejer sig om."
Jeg har fra Lægemiddelstyrelsen fået oplyst, at forekomsten (prævalensen) af patienter med Addisons sygdom i Danmark ikke kendes præcist. Statens Seruminstitut, der er Danmarks centrale laboratorium for diagnostik af autoimmune sygdomme, herunder Addisons sygdom, angiver prævalensen til mellem 40 og 120 per million, hvilket svarer til, at mellem 220 og 660 danskere har Addisons sygdom. Dette er i overensstemmelse med Medicinsk Kompendium, der angiver, at ca. 300 danskere lider af sygdommen.
Næsten alle patienter har deres primære binyrebarkinsufficiens som led i en autoimmun sygdom. Autoimmun binyrebarkinsufficiens, herunder hos patienter med Addisons sygdom, er ofte kombineret med andre endokrine sygdomme, dvs. sygdomme, der hidrører fra det hormonale system, fx hypoparathyreoidisme, hypogonadisme, autoimmun thyreoiditis, type 1 diabetes og perniciøs anæmi. Disse sygdomme behandles med substitutionsterapi med en række andre hormoner (skjoldbruskkirtel hormon, kønshormoner og insulin) og vitamin-B12 injektioner.
Behandlingen af den isolerede binyrebarkinsufficiens (Addisons sygdom) består oftest af hydrokortison 30 mg dagligt som tabletter og det syntetiske aldosteron præparat florinef 0,1 mg dagligt, også i tabletform. Udgifterne for et års behandling pr. patient er henholdsvis 1060 og 438 kr. eller i alt 1498 kr.
Begge lægemidler har generelt tilskud. Efter de gældende medicintilskudsgrænser vil patientens egenbetaling være i størrelsesordenen 1.200 kr. pr. år. Hvis patienten bruger andre lægemidler, kan egenbetalingen være væsentligt lavere.
Jeg kan henholde mig til Lægemiddelstyrelsens oplysninger. Jeg vil dog samtidig bemærke, at Morbus Addison ikke falder ind under de i besvarelsen af spørgsmål 567 nævnte betingelser for udlevering af vederlagsfri medicin.