Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 21. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 466(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).Spørgsmål nr. 466:”Ministeren bedes oversende en liste over de behandlinger, hvortil der kan søges omtilskud til behandling i andre EU-lande.”Svar:Jeg forstår det således, at spørgsmålet vedrører sygehusbehandling.Efter gældende ret, jf. sundhedsloven og EF-retten, har patienter under bestemte betin-gelser ret til sygehusbehandling i udlandet/EU-/EØS-lande. Dette omfatter alle de be-handlinger, som indgår i regionernes sygehusforpligtelse. Dette er bredt defineret ogomfatter, hvad der på grundlag af den faglige udvikling må anses for gængs sygehusbe-handling. I vurderingen af nye sygdomsbehandlinger indgår med betydelig vægt, omder er videnskabelig evidens for effekten. Det er en selvfølge, at en sådan vurderingstøtter sig til foreliggende internationale videnskabelige resultater og vurderinger.På grund af mængden af behandlinger i det danske sygehusvæsen og den stadige oghastige udvikling af nye behandlinger og behandlingstilbud, udarbejdes der ikke over-sigter over hver enkelt behandling, der tilbydes i det danske sygehusvæsen. Det er mitindtryk, at andre EU-/EØS-lande heller ikke gør det.Hvis en behandling er omfattet af sygehusforpligtelsen, er der i en række tilfælde mu-lighed for at få behandlingen udført i udlandet og betalt af hjemregionen. De nærmereregler om adgang til dækning af udgifter til sygehusbehandling i udlandet findes i for-ordning 1408/71 og i EU-retten, jf. EF-domstolens praksis, som vi i Danmark har omsattil lovgivning, jf. bekendtgørelse nr. 1065 af 6. november 2008 om ret til sygehusbe-handling.I vejledning om dækning af sygehusbehandling i andre EU-/EØS-lande, som kan læsespåhttp://www.sum.dk/sum/site.aspx?p=391&ArticleID=4704,er reglerne nærmerebeskrevet, herunder hvilke betingelser som skal være opfyldt, før patienter kan få enforhåndsgodkendelse.Situationerne er følgende:Hovedregel: Regionerneskalgive forhåndsgodkendelse af dækning af patientersbehandling i andre EU-/EØS-lande, hvis de ikke kan tilbyde behandling rettidigteller inden for normale ventetider
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 17.juni 2009Sags nr.: 0904970Sagsbeh.:SUMJVB/SundhedspolitiskkontorDok nr.: 56574
2
Hvis bopælsregionen ikke kan tilbyde patienten rettidig sygehusbehandling i forhold tilpatientens sygdom og situation på egne sygehuse, andre offentlige sygehuse, samar-bejdssygehuse eller aftalesygehuse i forhold til patientens behandlingsbehov - ellertilbyde sygehusbehandling inden for normale ventetider -skalregionen give en for-håndsgodkendelse til behandling i andre EU/EØS-lande. Regionerne kan i øvrigt altidvælge at bruge udenlandske sygehuse til løsningen af deres sygehusopgaver.Ud over denne hovedregel, som opfylder EU-rettens krav, har danske patienter i enrække specielle tilfælde envideregåenderet eller mulighed end efter hovedreglen tilbehandling i udlandet:
Regionerneskalunder visse betingelser henvise patienter til behandling i ud-landet ved en ventetid på mere end 1 måned (Adgangen hertil er dog suspen-deret til og med 30. juni 2009)En patient, der er henvist til sygehusbehandling, kan vælge at blive behandlet på et afde sygehuse, klinikker m.v. her i landet eller i udlandet, som regionsrådene har indgåetaftale med, hvis bopælsregionen ikke inden for 1 måned efter, at henvisningen er mod-taget, kan tilbyde behandling ved regionens egne sygehuse eller et af de i sygehuslovennævnte sygehuse, som regionen samarbejder med eller sædvanligvis benytter.Bestemmelsen gælder ikke henvisning til organtransplantation, sterilisation, fertilitets-behandling, herunder refertilisationsbehandling, høreapparatbehandling, kosmetiskoperation, psykiatrisk behandling og andre behandlinger efter ministeren for sundhedog forebyggelses nærmere bestemmelse. Bestemmelsen gælder heller ikke henvisningtil forskningsmæssig, eksperimentel eller alternativ behandling.Regionerneskalunder visse betingelser henvise patienter til højt specialiseret be-handling i udlandetRegionerneskaltilbyde en person henvisning til behandling i udlandet, hvis personenforinden har været undersøgt eller behandlet på en sygehusafdeling her i landet, derinden for det pågældende sygdomsområde betegner den højeste indenlandske special-kundskab, og personen af denne afdeling er indstillet til en nødvendig behandling på ennærmere angivet specialafdeling m.v. i udlandet, når denne behandling ikke kan ydes pået dansk sygehus.Henvisningen skal forinden forelægges for Sundhedsstyrelsen til godkendelse. Fore-læggelsen kan i hastende tilfælde ske mundtligt.De nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr. 1065 af 6. november 2008 omret til sygehusbehandling, jf. § 21.Regionerneskalunder visse betingelser henvise patienter til behandling for livs-truende kræftsygdomme m.v. i udlandetVed livstruende kræftsygdomme m.v. forstås alle kræftsygdomme, bortset fra knogle-marvstransplantation, og hudkræft som ikke er modermærkekræft, samt visse tilstandeved iskæmisk hjertesygdom.
3
Er bopælsregionen ikke i stand til at yde behandling på sine egne sygehuse inden forden fastsatte maksimale ventetid, skal regionen tilbyde patienten behandling på et syge-hus i en anden region, et privat sygehus her i landeteller et sygehus i udlandet,som kantilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.Kan det ikke lade sig gøre, skal regionen tilbyde patienten henvisning til Sundhedssty-relsen, der om muligt skal henvise patienten til behandling på et sygehus i en andenregion, et privat sygehus her i landeteller et sygehus i udlandetinden for den fastsattemaksimale ventetid.Kan det heller ikke lade sig gøre inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal bo-pælsregionen yde et tilskud til behandling, hvis patienten selv kan finde et behandlings-tilbud på privat sygehus her i landeteller i udlandet.De nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr. 1749 af 21. december 2006 ombehandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v.
Regionernekanunder visse betingelser henvise patienter til forskningsmæssigbehandling i udlandetRegionerne kan vælge at tilbyde en person henvisning til forskningsmæssig behandlingi udlandet, hvis personen forinden har været undersøgt eller behandlet på sygehusafde-ling her i landet med lands- eller landsdelsfunktion på det pågældende sygdomsområde,og personen af denne afdeling er indstillet til forskningsmæssig behandling på en nær-mere angivet sygehusafdeling m.v. i udlandet, og relevant behandling ikke kan tilbydespå et dansk sygehus.Den forskningsmæssige behandling skal opfylde kravene til almindeligt anerkendtevidenskabelige forsøg og foregå i samarbejde med et dansk sygehus.De nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr. 1065 af 6. november 2008 omret til sygehusbehandling, jf. § 24.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jette Vind Blichfeldt