Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:4. maj 20090903950SUMJMY / Sundhedspolitisk kontor35762
Besvarelse af spørgsmål nr. 452 (Alm. del), som Sundhedsudvalgethar stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 16. april2009.Spørgsmål 452:
"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. februar 2009 fra RYK vedrø-rende sygehusbygeri for mennesker med rygmarvsskade, jf. SUU alm. del - bilag261."
Svar:
RYK – Rygmarvsskadede i Danmark – anfører i henvendelse af 16. februar 2009,at Region Hovedstaden og Region Midtjylland ikke lever op til de krav, der stilles iekspertpanelets rapport vedrørende sygehusinvesteringer.Hvad angår de sundhedsfaglige aspekter af de to regioners sygehusplaner vedrø-rende organiseringen af para- og tetraplegibehandlingen har jeg rådført mig medSundhedsstyrelsen.Styrelsen oplyser blandt andet: ”Sundhedsstyrelsen udgav i 1994 redegørelsen’Para- og tetrapelgi – organisation af behandling og kontrol’. Her konkluderes det,at der opnås bedre resultater ved hurtig overførsel af rygmarvsskadede til højt spe-cialiserede centre, der har rutine i behandling og rehabilitering. Det gælder denakutte behandling, rehabilitering og den efterfølgende livslange kontrol.Behandling og rehabilitering af personer med rygmarvsskadede varetages i et tvær-fagligt samarbejde mellem flere lægelige specialer og faggrupper. Det er primærtspecialerne neurokirurgi, neurologi, reumatologi og ortopædisk kirurgi, som vare-tager behandling og rehabilitering af para- og tetraplegipatienter. Para- og tetraple-gifunktionerne er placeret som højt specialiserede funktioner i specialevejlednin-gerne for disse specialer.Sundhedsstyrelsen har i november 2008 udsendt specialevejledninger for 36 speci-aler, herunder for de specialer, som er involveret i behandlingen og rehabiliteringenaf rygmarvsskadede. Heraf fremgår det, at para- og tetraplegifunktionerne fortsat erhøjt specialiserede i de pågældende specialer. Det betyder, at behandling og rehabi-litering af rygmarvsskadede kun kan varetages få steder i Danmark.Regioner og private sygehuse skal med udgangspunkt i de udsendte vejledningeransøge om varetagelse af specialfunktioner inden den 1. juni 2009. Sundhedsstyrel-sen skal herefter godkende varetagelsen af specialfunktioner, herunder placeringenaf disse. Det gælder også for varetagelsen af para- og tetraplegifunktionerne. Sund-hedsstyrelsen vil i denne vurdering tage udgangspunkt i specialevejledningernesbeskrevne krav til varetagelse af højt specialiserede funktioner, herunder krav tilsamarbejde med andre specialer og andre sygehuse. Desuden tages der i vurderin-
2gen udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens redegørelse fra 1994 om para- og tetraple-gi. Endelig vil oplysninger fra RYK’s henvendelse indgå i vurderingen.Sundhedsstyrelsen vil udmelde placering af specialfunktioner, herunder para-og tetraplegifunktioner inden 1. oktober 2009.”Hvad angår ekspertpanelets rapport vedrørende sygehusinvesteringer, så er der pr.26. januar 2009 udmeldt foreløbige tilsagn til regionerne i forbindelse med fase 1af sygehusinvesteringerne. Disse er baseret på ekspertpanelets vurdering af regio-nernes projekter. Kriterierne for indstillingerne er aftalt i økonomiaftalen med regi-onerne for 2008 og blandt andet baseret på Sundhedsstyrelsens akutrapport. Regio-nerne har fået tilsendt kravsmateriale fra ekspertpanelet, således de kan arbejde henimod endelige tilsagn til byggeprojekterne.