Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:5. maj 20090903859SUMENR / Sundhedspolitisk kontor32018
Besvarelse af spørgsmål nr. 450 (Alm. del), som Sundhedsudvalgethar stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 15. april2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 450:
"Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at der ikke længere uddannes eks-perter i allergi og oplyse, hvem der er ansvarlig for denne udvikling."
Svar:
Med reformen af den lægelige videreuddannelse i 2003, som trådte i kraft pr. 1. juli2004, blev medicinsk allergologi nedlagt som selvstændigt grenspeciale og konver-teret til et fagområde. Allergologiske kompetencer erhverves nu under flere speci-allægeuddannelser.Nedlæggelsen af medicinsk allergologi som selvstændigt grenspeciale tog ud-gangspunkt i Speciallægekommissionens betænkning fra maj 2000. Speciallæge-kommissionen anbefalede at fjerne begrebet grenspeciale og ændre de eksisterendegrenspecialer til egentlige specialer eller fagområder/ekspertområder. Det varkommissionens overbevisning, at specialer, der involverer betydelig teknologisk ogtværfaglig indsats på det diagnostiske og behandlingsmæssige område, er bedsttjent med at være et fagområde, hvor tilgangen kan ske fra alle relevante specialer.Speciallægekommissionen baserede bl.a. sit forslag om konvertering af grenspecia-let medicinsk allergologi til et fagområde på, at allergologi ikke alene blev vareta-get af medicinske allergologer, og at det på en række områder allerede havde ka-rakter af et fagområde. Allergologiske lidelser findes inden for flere specialer ogvaretages af speciallæger med uddannelse i f.eks. almen medicin, pædiatri, internmedicin: lungesygdomme, dermato-venerologi, arbejdsmedicin m.fl.I forlængelse af Speciallægekommissionens betænkning anbefalede Det NationaleRåd for Lægers Videreuddannelse ligeledes, at specialet medicinsk allergologi blevkonverteret til et fagområde, og regeringen valgte at følge disse anbefalinger medreformen af den lægelige videreuddannelse i 2003.Speciallægekommissionen fandt det desuden vigtigt, at speciallæger inden for rele-vante specialer opnår kendskab til det medicinsk-allergologiske område. Det er idag sikret ved, at basale allergologiske kompetencer indgår i målbeskrivelserne forflere speciallægeuddannelser, bl.a. i de ovennævnte specialer. Det betyder, at flerelæger opnår kompetencer inden for allergologien.Efter speciallægeanerkendelse kan en læge herudover individuelt profilere sig i detallergologiske fagområde, hvortil der er indgang fra en lang række specialer. Det ermin opfattelse, at det vil styrke behandlingen af allergiske lidelser, at læger medforskellig tilgang til allergologien nu arbejder sammen herom.