Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
686067_0001.png
686067_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 14. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 447(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Marlene Harpsøe (DF).
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Spørgsmål nr. 447:’Vil ministeren redegøre for om de såkaldte ekstreme kropsdekorationer, der er omtalt ispørgsmål og svar på S 1476, er operative indgreb, som bør udføres af en læge, og ibekræftende fald oplyse hvad ministeren vil gøre for at sikre at de ekstremekropsdekorationer udføres af en læge.’Svar:Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har i anledning af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har tilkendegivet følgende, hvortil jeg kan henhol-de mig:”Sundhedsstyrelsen skal henvise til forarbejderne til lov om autorisation af sundheds-personer og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisationsloven), jf. nu lovbekendtgø-relse nr. 1350 af 17. december 2008, § 74, stk. 2. Det fremgår heraf, at hvis et indgrebuden terapeutisk formål er mere omfattende end gennembrydning af huden, regnes detfor et operativt indgreb i § 74’s forstand og er således forbeholdt læger og disses med-hjælp at udføre.Mindre indgreb, hvor der hovedsagelig er tale om gennembrud af huden med et ikke-terapeutisk formål, regnes ikke som operative indgreb. Derfor opfattes kropsudsmyk-ning som tatovering, scarification og piercing ikke som operative indgreb.Sundhedsstyrelsen finder derimod, at udførelsen af de såkaldte ekstreme kropsdekorati-oner, som dermal anchors, skin divers, banana splitting, tongue splitting og lignende, eroperative indgreb i § 74’s forstand. Indgrebene må dermed, jf. autorisationslovens § 74,stk. 2, udelukkende udføres af personer, der har autorisation som læge, medmindreandet er særligt lovhjemlet.Sundhedsstyrelsen finder det dog tvivlsomt, om en læges udførelse af et sådant indgrebvil være foreneligt med lægegerningen. Der er således grænser for, hvilke former forbehandling en læge må udføre, selv om en patient har givet samtykke til indgrebet.Disse grænser følger nærmere af straffelovens almindelige bestemmelser om legems-indgreb, og autorisationslovens krav om, at en læge altid skal udvise omhu og samvit-tighedsfuldhed.”
Dato: 15. maj 2009Sags nr.: 0904067Sagsbeh.: SUM-SEB/Retsstillings- og Internati-onalt kontorDok nr.: 49276
2
Sundhedsstyrelsen har over for ministeriet bekræftet, at styrelsen ikke har kendskab til,at de omhandlede ekstreme kropsdekorationer udføres i Danmark. Skulle styrelsen bliveopmærksom eller blive gjort opmærksom på, at sådanne dekorationer rent faktisk tilby-des eller udføres i Danmark af andre end læger, vil styrelsen politianmelde dette.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sven Erik Bukholt