Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato: 25. maj 2009Sags nr.: 0903690Sagsbeh.: SUMMSB / Retsstillings- og InternationaltkontorDok nr.:33598
Besvarelse af spørgsmål nr. 427 (alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 2. april 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra So-phie Hæstorp Andersen (S).Spørgsmål 427:
"Ad svaret på spørgsmål 310Ministeren henholder sig i svaret på SUU, alm. del. spm 310 om rygeheroin tilSundhedsstyrelsens svar, hvorefter formålet med 2. valgs behandlingen med heroinprimært er, ”at reducere de helbredsmæssige komplikationer ved det illegale injek-tionsmisbrug”. Er ministeren enig i, at formålet for heroinbehandling også er ende-lig at kunne tilbyde de heroinafhængige et behandlingstilbud de faktisk kan profite-re af, herunder sikre, at de formår at indgå relevant i den ledsagende sociale be-handling iht. servicelovens § 101?"
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fraSundhedsstyrelsen, hvortil jeg kan henholde mig:”Formålet med diacetylmorphinbehandling for den pågældende målgruppe er atbedre både den misbrugsmæssige og helbredsmæssige tilstand således, at mulighe-derne for at indgå i en relevant ledsagende social behandling bedres.Den lægelige behandling forudsættes at være en integreret del af den enkelte kom-munes samlede behandlings- og omsorgstilbud til stofmisbrugere. Der skal såledesvære sammenhæng mellem den lægelige behandling og den indsats, der retter sigmod den enkelte stofmisbrugers sociale problemer. Behandlingen med lægeordine-ret diacetylmorphin vil derfor skulle ledsages af en indsats, der ydes efter service-loven, det vil sige såvel den sociale behandling efter servicelovens § 101 som øvrigsocial støtte eksempelvis til løsning af de forsørgelses- og boligmæssige problemer,som stofmisbrugeren har.Forudsætningen om sammenhæng mellem den lægelige behandling og den socialeindsats indebærer i sig selv, at behandlingen med diacetylmorphin vil skulle ske isnævert samarbejde med de sociale myndigheder. Hertil kommer, at den lægeligebehandlingsplan, der for hvert enkelt behandlingsforløb vil skulle udarbejdes afden behandlingsansvarlige læge, vil skulle indgå som en del af den samlede hand-leplan, som de sociale myndigheder skal udarbejde efter serviceloven.Den sundhedsfaglige behandling og sociale behandling samt øvrige sociale støtte,der skal knyttes til behandlingen med diacetylmorphin, spiller en helt central rolle iforhold til de positive resultater, som kan opnås med denne behandlingsform. Re-sultaterne skyldes i højere grad den omfattende behandling og støtte, der knyttersig til behandlingen med diacetylmorphin, end lægemidlet i sig selv.
2Det følger heraf, at den lægeordinerede heroin på ingen måde vil kunne stå alene.De positive resultater vil kun kunne opnås, hvis behandlingsindsatsen er helheds-orienteret og dermed også retter sig mod den enkelte stofmisbrugers sociale pro-blemer.”