Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
678279_0001.png
678279_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:0903954SUMKFH / Lægemiddelkontoret37771
Besvarelse af spørgsmål nr. 421 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 2. april 2009.

Spørgsmål 421:

"Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra Danmarks Apotekerforening af23. februar 2009 og 3. marts 2009 vedrørende debatten om unge pigers selvmords-forsøg med paracetamol, jf. SUU alm. del – bilag 283 og 296."

Svar:

Danmarks Apotekerforening foreslår, at der etableres en ny udleveringsgruppe forsvage smertestillende lægemidler, således at store pakninger med sådanne læge-midler, herunder paracetamol, kun må udleveres på apoteket af en farmaceut. For-slaget har til formål at begrænse adgangen til disse lægemidler uden i øvrigt attilsidesætte hensynet til en smidig adgang til lægemidlerne for borgerne. Apoteker-foreningen henviser til, at tilsvarende regler er indført i andre lande.Jeg kan oplyse, at Lægemiddelstyrelsen er ved at undersøge, hvordan farmaceutud-levering er blevet tilrettelagt i andre lande, og hvilke erfaringer der er opnået.Lægemiddelstyrelsen har påpeget, at der ikke er noget, der forhindrer apotekerne iat give den rådgivning, der forudsættes knyttet til farmaceutudlevering, allerede idag. Tværtimod er det sådan, at apotekerne i henhold til apotekerlovens § 11, stk.1, nr. 4, har pligt til at informere bl.a. forbrugerne om anvendelse og opbevaring aflægemidler.Apotekerforeningen har i deres henvendelse af 23. februar 2009 beskrevet noglecases, som jeg har bedt Lægemiddelstyrelsen kommentere.Lægemiddelstyrelsen har specifikt omcase 1anført, at ekspeditionstiden vil værevæsentligt forlænget for den 60-årige mand, der i sidste ende får udleveret denpakning, han bad om fra starten.Omcase 2har Lægemiddelstyrelsen anført, at ekspeditionstiden for kvinden, der afen farmaceut bliver rådgivet til at købe en mindre pakning (25 stk.) end den, hunoprindeligt havde tænkt sig at købe, vil blive væsentligt forlænget. Den rådgivning,kvinden har fået, er der intet, der forhindrer apotekerne i at give allerede i dag.Rådgivningen kunne formentlig endvidere lige så godt være givet af den farmako-nom, som kvinden først talte med.Lægemiddelstyrelsen har i forhold tilcase 3påpeget, at der ikke er noget, der for-hindrer apotekerne i at give den rådgivning, som den ældre kvinde får, allerede idag. Da problemet i denne case nærmere synes at være risiko for dobbeltmedicine-ring (der kan forekomme uafhængigt af pakningsstørrelser), er det umiddelbart
2vanskeligt at se relevansen af casen i relation til spørgsmålet om farmaceutudleve-ring. Casen er derimod et udmærket eksempel på værdien af den rådgivning, somapotekerne kan give forbrugerne med støtte fra den Personlige Elektroniske Medi-cinprofil.Jeg kan henholde mig til Lægemiddelstyrelsens bemærkninger.