Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato: 29. april 2009Sags nr.: 0903558Sagsbeh. SUMCALC / Sundhedspolitisk kontorDok nr. 33023
Besvarelse af spørgsmål nr. 413 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 26. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLone Møller (S).Spørgsmål 413:
"Ministeren bedes kommentere artikel af landsformand Ulla Knappe fra Osteopo-roseforeningen, jf. SUU alm. del – bilag 343 og herunder oplyse, hvad ministerenagter at gøre for at Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2002 bliver fulgt."
Svar:
Artiklen af landsformand for Osteoporoseforeningen Ulla Knappe svarer i indholdtil Osteoporoseforeningens henvendelse af 12. februar 2008 til Sundhedsudvalget.Jeg indhentede i den forbindelse oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, der blandtandet oplyste følgende:”Indledningsvist skal det anføres, at muskel- og skeletsygdomme har været et af deområder, hvor Sundhedsstyrelsen siden 2002 i regi af folkesundhedsprogrammet”Sund hele livet” har arbejdet med at sikre, at den systematiske forebyggelse ud-vikles, og at forebyggelse integreres i behandlingsindsatsen.Kroniske sygdomme er overordnet et fokusområde i Sundhedsstyrelsen, herundergennem udgivelsen af rapporten ”Patienten med kronisk sygdom” i 2006 samt denplanlagte udgivelse af en generisk model for udarbejdelse af forløbsprogrammerfor kronisk sygdom medio maj 2008.Der er herudover i landsdækkende og nationalt regi udarbejdet en række retnings-linjer til sundhedsfaglige indeholdende anbefalinger vedr. udredning og behandlingaf osteoporose. Af disse kan nævnes:Fødevaredirektoratet/Sundhedsstyrelsen: ”Osteoporose – Forebyggelse, di-agnostik og behandling”, 2000.Dansk Knoglemedicinsk Selskab: ”Osteoporose”, Klaringsrappport nr. 10,2000.Dansk Selskab for almen medicin: ”Osteoporose i almen praksis – med fo-kus på forebyggelse af frakturer hos ældre”, Klinisk vejledning, 2002.Sundhedsstyrelsen: ”Faldpatienter i den kliniske hverdag – rådgivning fraSundhedsstyrelsen”, 2005.I Sundhedsstyrelsens rapport fra 2005 ”Faldpatienter i den kliniske hverdag – råd-givning fra Sundhedsstyrelsen” anbefales det, at der foretages en osteoporo-seudredning af faldpatienter med lavenergibrud, hvorunder evt. riskofaktorer forosteoporose bør belyses under anamnesen. Såfremt anamnesen og den objektiveundersøgelse rejser mistanke om osteoporose anbefales det, at der foretages labora-
2torieundersøgelser, røntgen og knoglemineralbestemmelse (dexa-skanning) eftergældende retningslinier.Rapporten indeholder desuden anbefalinger om sygehusets indsats, hvoraf detfremgår, at det er sygehusledelsens ansvar, at behandlingen af faldpatienter skerinden for passende organisatoriske rammer på sygehuse, der modtager patienterefter fald. Ansvaret for afdelingens indsats påhviler såvel ledelsen som de ansattelæger og plejepersonalet.Det anbefales, at der i sygehusregi udarbejdes en instruks om faldforebyggelse medudgangspunkt i rapportens anbefalinger, således at det sikres, at alle faldpatientertilbydes en systematisk vurdering af forøget risiko for fald, faldudredning og inter-vention med henblik på at forebygge fremtidige fald.Rapporten fremfører desuden, at ansvar og organisatoriske rammer for faldfore-byggelse må fastlægges på de enkelte sygehuse under hensyntagen til lokale for-hold.I klaringsrappporten fra 2000 vedr. osteoporose fra Dansk Knoglemedicinsk Sel-skab anbefales det, at der hos alle patienter i langtidsbehandling (>6 mdr.) medprednisolondoser >7,5 mg altid bør gives tilskud med calcium + Dvitamin (1 g +800-1.000 IE calciferol). Herudover henvises der på selskabets hjemmeside til nyeretningslinjer for forebyggelse og behandling af steroidinduceret osteoporose fraRoyal College of Physicians i London.Lægemiddelstyrelsen har desuden i januar 2008 udgivet en meddelelse om sikker-heden ved anvendelse af binyrebarkhormoner, hvori knogleskørhed er nævnt sombivirkning.Sundhedsstyrelsen har som led i styrelsens Folkesygdomsprojekt i 2005 udgivetpjecen ”Knogleskørhed – Fakta og Forebyggelse” samt i samarbejde med Fødeva-restyrelsen plecen ”Får du D-vitamin nok?” til ældre over 65. Der er ingen aktuelleplaner om yderligere patientpjecer fra Sundhedsstyrelsen vedr. osteoporose.Komitéen for Sundhedsoplysning har herudover i 2006 udgivet bogen ”Fra over-gang til OVERSKUD – om motion, kost og hormoner”, der blandt andet omhand-ler forebyggelse af osteoporose”.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.Jeg har noteret mig, som det også fremgår af ovenstående, at det i Sundhedsstyrel-sens rapport fra 2005 ”Faldpatienter i den kliniske hverdag – rådgivning fra Sund-hedsstyrelsen” anbefales, at ansvar og organisatoriske rammer for indsatsen i regi-onerne fastlægges på de enkelte sygehuse i samarbejde med almen praksis og underhensyntagen til lokale forhold.Jeg har endvidere noteret mig, at Sundhedsstyrelsen har udgivet flere pjecer omosteoporose og forebyggelse heraf, og at styrelsen ikke har aktuelle planer omyderligere patientpjecer.