Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:14. maj 20090903325SUMSMJ / Regional sundhed25725
Besvarelse af spørgsmål nr. 408 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 24. marts 2009.Spørgsmål 408:
"Hvilke initiativer agter ministeren at tage i forhold til at øge forskningen tiludvikling og forbedring af de psykiatriske behandlingstilbud - såvel medicinsk,terapeutisk og teknologisk?"Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).
Svar:
Det fremgår af SundhedsstyrelsensRapport for specialet: psykiatrifra 2008, atdansk psykiatrisk forskning generelt er aktiv og befinder sig på et højt niveau indenfor flere områder. Forskningen omfatter såvel grundforskning som klinisk forsk-ning. Den kliniske forskning omfatter biologisk forskning, herunder farmakologiskforskning, psykoterapeutisk og socialpsykiatrisk forskning mv.Flere områder indenfor bl.a. den biologiske grundforskning, klinisk forskningogpsykiatrisk epidemiologisk forskning er på et højt internationalt niveau. Forsknin-gen er særlig centreret omkring universiteterne, i København, Århus, Odense ogAalborg.Der foreligger ingen samlet opgørelse af psykiatrisk forskningsaktivitet i Danmark.Der bliver årligt publiceret 250-300 artikler i forsker-bedømte tidsskrifter, og derantages ca. 10 ph.d. afhandlinger og disputatser årligt. Endvidere foregår der psy-kiatrisk forskning inden for samfundsvidenskab og humanistisk videnskab, ligesomder udgives psykiatriske fagbøger.I en kortlægning af den psykiatriske forskning som Amtsrådsforeningen foretog iefteråret 2005 blev der registreret i alt 325 igangværende forskningsprojekter.Der er altså meget i gang, og forskningen i den danske psykiatri er generelt aktivog befinder sig på et højt fagligt niveau. For at udvikle området yderligere medhenblik på bedre behandling af patienterne kan den psykiatriske forskning styrkes.Styrkelsen bør ifølge Sundhedsstyrelsens rapport ske på flere niveauer bl.a. medoprettelse af flere forskningslektorater og professorater, som kan stimulere til yder-ligere forskning blandt yngre læger og andre faggrupper samt til ansættelse af flereph.d.-studerende.Psykiatrien bliver styrket i disse år – med indførelsen af behandlingsrettighedernetilføres psykiatrien betydelige ressourcer, som også vil kunne komme forskningentil gode. Og med oprettelsen af Danske Regioners specialuddannelse for psykolo-ger vil der på sigt frigives lægeressourcer bl.a. til gavn for forskningen i psykiatri-en.