Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
698156_0001.png
698156_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 24. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 407(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint.Spørgsmål nr. 407:’’Hvad kan ministeren oplyse om anvendelse af ny teknologi i psykiatrien,herunder hvor typisk der arbejdes med MR/PET scanninger af hjernen som led ien diagnosticering og telepsykiatri for at gøre behandlingen lettere tilgængeligeller for at spare på ressourcerne?”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato:Sags nr.: 0903325Sagsbeh.: SUMSMJ/RegionalsundhedDok nr.: 58337
Svar:Jeg har til brug for min besvarelse bedt om en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen. Detfremgår af Sundhedsstyrelsens udtalelse, at der i psykiatrien bl.a. arbejdes med hjerne-scanning i udredningsprocessen ved psykiske symptomer, anvendelse af telemedicinskteknologi i form af telepsykiatri samt laboratorieundersøgelser af bl.a. blodprøver irelation medicindosering og kontrol. Endvidere fremgår det, at flere af disse teknologieranvendes i begrænset omfang bl.a. fordi nogle af behandlingsformerne fortsat er underudvikling.Sundhedsstyrelsens har udtalt følgende:Når det gælder organiske lidelser som demens er hjerneskanning i dag rutine som led ide diagnostiske undersøgelser. I en række andre tilfælde indgår hjerneskanning også iudredningsprocessen ved psykiske symptomer bl.a. i relation til at udelukke organi-ske/somatiske årsager til symptomerne.Nyere viden om neuropsykiatriske forhold taler for, at man i fremtiden øger mulighe-derne for hjerneskanninger af patienter med nyopdagede svære psykiske lidelser førstog fremmest skizofreni.Anvendelse af telemedicinsk teknologi i psykiatrien i form af telepsykiatri er i dag ibegrænset omfang indført i Danmark, men vurderes af psykiatere m.fl. at kunne have etstort potentiale i fremtiden inden for psykiatrien. Det gælder ikke mindst i relation tilmuligheden for at modtage ekspertbistand over afstande såvel i form af direkte diagno-sticering via telepsykiatri som i form af supervision, mødevirksomhed, evt. tolkebistandmv. Telepsykiatri forventes således at kunne medvirke til kvalitetsfremme samt at væretidsbesparende. Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at psykiatrien på Bornholm hararbejdet med telepsykiatri.
2
Laboratorieundersøgelser blodprøver mv. bl.a. i relation til medicindosering og kontroludføres rutinemæssigt og er fuldt tilgængelige for psykiatri på linje med somatik. Gene-tisk mapping dvs. genetiske undersøgelser samt laboratorietests, der vil kunne bedremuligheden for at forudse effekten af forskellige medikamina i forhold til forskelligepatienter er endnu under udvikling og er i dag kun begrænset udbredt.Magnetisk stimulation i behandling af depressioner er under afprøvning, men er ikkerutinebehandling.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sine Mutanu Jungersted