Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:14. maj 20090903325SUMSMJ / Regional sundhed24184
Besvarelse af spørgsmål nr. 406 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 24. marts 2009.Spørgsmål 406:
"Pr. 1. oktober 2008 var 118 senge i psykiatrien belagt med færdigbehandledepatienter. Hvilket samarbejde har ministeren med velfærdsministeren og andreministre om at få løst dette og andre problemer for at sikre sammenhæng i depsykiatriske tilbud, den enkelte patient/borger har brug for?"Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).
Svar:
Indledningsvist vil jeg gerne slå fast, at psykiatriske patienter selvfølgelig skalkunne udskrives fra hospitalerne, når de ikke længere har behov for behandlingunder indlæggelse.I virkeligheden er det misvisende at tale om ”færdigbehandlede”. Fordi mange afpatienterne ikke ved udskrivning erfærdigemed behandling. Det betyder for defleste, at der ikke længere er behov for behandling under indlæggelse. Men patien-ten skal typisk have fortsat behandling – ambulant, i distriktspsykiatrien eller hosegen læge. Netop derfor er det så vigtigt, at parterne – f.eks. distriktspsykiatrien ogkommunen – samarbejder, når patienten er klar til udskrivning.Regioner og kommuner er blandt andet derfor forpligtet til at indgå sundhedsaftalerom patienter med psykiske lidelser. Der er bl.a. krav om, at sundhedsaftalerne skalindeholde en beskrivelse af, hvordan parterne - dvs. region og kommune – sikrer, atder i forbindelse med udskrivning foretages en tværfaglig og tværsektoriel vurde-ring af patientens samlede behov sammen med patienten og relevante aktører, her-under koordinering af udskrivningstidspunkt og udskrivningsbetingede ydelser.Under alle omstændigheder kommer hensynet til patienten først. Kommunerneovertog med kommunalreformen ansvaret for de sociale tilbud til psykiatriske pati-enter. Det ansvar må og skal kommunerne leve op til.Der er ved at blive igangsat et evalueringsarbejde om kommunernes medfinansie-ring af sundhedsområdet. Med kommunalreformen blev kommunerne medfinansie-rende af patienternes behandling i regionalt regi. Og regionen skal opkræve kom-munen en takst for patienter, der er på sygehuset efter de er færdigbehandlede her.Dermed har kommunerne med kommunalreformen fået tilskyndelse til at hjemtagepatienter, når deres sygehusbehandling er afsluttet.I forbindelse med forespørgselsdebatten den 4. december 2008 om sammenhængmellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien (F 11) fortalte jeg, at vel-færdsministeren og jeg, i begyndelsen af september sidste år, mødtes for bl.a. at
2diskutere, hvordan indsatsen mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrienkunne styrkes yderligere. Jeg bad efterfølgende Sundhedsstyrelsen om at vurdere,hvordan sundhedsaftalerne har styrket indsatsen i forhold til den samarbejdsrelati-on, der er nødvendig, når psykiatriske patienter både har behov for psykiatrisk be-handling og sociale tilbud. Når jeg har fået Sundhedsstyrelsens svar vil jeg oriente-re sundhedsudvalget.