Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:14. maj 20090903325SUMSMJ / Regional sundhed24111
Besvarelse af spørgsmål nr. 405 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 24. marts 2009.Spørgsmål 405:
"På Danske Regioners konference den 23. marts 2009 om "En psykiatri iverdensklasse", blev regionernes ønske om en national plan for den psykiatriskebehandling igen fremført. Et lignende ønske har flere gange været fremført undersatspuljeforhandlingerne. Norge har haft en 10 års udviklingsplan. Ministerenbedes oplyse, hvorfor regeringen ikke er enig i, at der er behov for en nationalhandlingsplan /udviklingsplan, hvis patienterne skal sikres en tilstrækkelig,sammenhængende og forebygge behandling, eller for at området skal sikres enså høj status og ressourcetildeling, at det bliver attraktivt som arbejdsområde forflere personalegrupper, og at det at lide af en psykisk lidelse ikke bliver såstigmatiserende, som i dag."Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).
Svar:
Jeg er enig i, at der er behov for at se på, hvordan indsatsen overfor personer medpsykiske lidelser, sikres sammenhæng både på tværs af myndighedsniveauer, menogså i den regionale indsats.Indsatsen for psykiatriske patienter har været i fokus igennem en lang årrække. Derer siden 1980-erne foregået en omlægning af indsatsen fra tidligere tiders asylpsy-kiatri til en indsats med vægt på ambulant behandling i distriktspsykiatri, intensivbehandling under indlæggelse og en socialfaglig indsats for patienter med behovherfor.De senere år har regeringen og satspuljepartierne understøttet denne udvikling vedat afsætte øremærkede midler til etablering og udbygning af bl.a. de distriktspsyki-atriske tilbud i form af udgående og opsøgende tilbud, midler til længerevarendestabiliserende indlæggelser i retspsykiatrien, en styrket behandlingsindsats for deikke-psykotiske samt øremærkede ressourcer i børne- og ungdomspsykiatrien tilnedbringelse af ventelisterne.Men indtrykket er, når der ses på det samlede felt og på indsatsen i sin fulde bredde- både i forhold til de lettere ikke-psykotiske lidelser og de svære kroniske lidelser– at der nu vil være behov for en samlet strategi, der sikrer en effektiv tilrettelæg-gelse og fortsat udvikling af psykiatrien. Det er min opfattelse, at en kommendestrategi udover at lægge vægt på behandling, pleje og sociale tilbud af god kvalitetogså bør fokusere på opgaven at yde en effektiv forebyggende og sygdomsbekæm-pende indsats.
2Sundhedsstyrelsen arbejder for tiden med en sådan national strategi for psykiatri,som vil fremlægge forslag til en fremadrettet, overordnet og sammenhængendetilrettelæggelse og udvikling af indsatsen for mennesker med psykiske lidelser.Denne strategi vil være et oplagt udgangspunkt for et løft af psykiatrien, såledessom jeg ved flere lejligheder har udtrykt ønske om.