Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
684654_0001.png
684654_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:14. maj 20090903325SUMSMJ / Regional sundhed29751
Besvarelse af spørgsmål nr. 404 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 24. marts 2009.

Spørgsmål 404:

"Ministeren bedes oplyse, hvordan og i hvilket omfang Danmark har fulgt op påunderskrivelsen af WHO’s deklaration om Mental Health, som blev underskrevetaf Danmark i 2005."

Svar:

I januar 2005 tilsluttede Danmark sig på lige fod med alle de andre 52 lande i deneuropæiske region henholdsvis WHOs Deklaration og en handlingsplan forMentalHealth for Europe – facing the challenges, building solutions.Handlingsplanen foreslår en styrket indsats på 12 områder, som dækker en indsatsover en bred front vedrørende sundhedsfremme, forebyggelse, behandling, pleje ogrecovery i forhold til psykiske lidelser. Et centralt tema er endvidere aktiv bekæm-pelse af stigmatisering, diskrimination og social udstødelse af psykisk syge.Landene har i perioden 2005-2010 forpligtet sig til en national indsats med relevan-te initiativer inden for de nævnte områder afhængig af det enkelte lands udgangs-punkt, behov og muligheder. Regeringen har bl.a. i forbindelse med revisionen afpsykiatriloven og i forbindelse med Sundhedsstyrelsens aktuelle arbejde med ennational strategi for psykiatri haft deklarationen og handlingsplanen for øje.Og regeringen har med psykiatriaftalen 2007-2010 sammen med satspuljepartierneafsat midler til PsykiatriFondensLandsindsats mod DepressionogLandsindsatsmod Angst,som har til formål at afstigmatisere området og oplyse befolkningen ompsykiske lidelser. Ministeriet støtter desuden i samarbejde med Indenrigs- og Soci-alministeriet og Undervisningsministeriet PsykiatriFondensUngdomsprojekt,somhar til formål at forebygge psykiske lidelser hos unge samt fastholde unge medpsykiske problemer på ungdomsuddannelserne.Endvidere var udviklingen inden for psykiatrien et fokusområde i forbindelse medgennemførelsen af kommunalreformen. Kommunalreformen har efter min vurde-ring fremmet muligheden for at tilrettelægge relevante og fornuftige behandlings-og rehabiliteringsforløb inden for psykiatrien. Med reformen blev der skabt enentydig og klar ansvarsfordeling, hvor kommunerne bl.a. overtog ansvaret for allede tilbud der kan og skal ydes efter serviceloven f.eks. botilbud, støtte- kontaktper-son, rehabilitering efter indlæggelse osv.Hertil kommer, at kommunerne med kommunalreformen blev medfinansierende afpatienternes behandling i regionalt regi. Og regionen skal opkræve kommunen entakst for patienter, der fortsat er på sygehuset, efter de er færdigbehandlede i statio-
2nært regi. Dermed har kommunerne med kommunalreformen fået tilskyndelse til athjemtage patienter, når deres sygehusbehandling er afsluttet. Formålet er at tilveje-bringe incitamenter hos kommunen til at yde en effektiv forebyggelses-, trænings-og plejeindsats, herunder sørge for de nødvendige pladser og tilbud til sindsliden-de.Disse tiltag skal sikre en mere sammenhængende indsats overfor psykisk syge, derbåde har behov for behandling i sygehusvæsenet og for støtte i socialpsykiatriskregi.Men et sammenhængende patientforløb på tværs af sektorerne forudsætter natur-ligvis et stabilt og forpligtende samarbejde mellem regionerne og kommunerne.Bl.a. derfor forpligter sundhedsloven regioner og kommuner til at indgå sundheds-aftaler om patienter med psykiske lidelser. Der er bl.a. krav om, at sundhedsafta-lerne skal indeholde en beskrivelse af, hvordan parterne - dvs. region og kommune– sikrer, at der i forbindelse med udskrivning foretages en tværfaglig og tværsekto-riel vurdering af patientens samlede behov sammen med patienten og relevanteaktører, herunder koordinering af udskrivningstidspunkt og udskrivningsbetingedeydelser.Disse tiltag har alle til hensigt at styrke indsatsen over en bred front – fra sundheds-fremme og forebyggelsetil behandling, pleje og recovery af psykisk syge.