Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
675273_0001.png
675273_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:29. april 20090903635SUMJMY / Sundhedspolitisk kontor30085
Besvarelse af spørgsmål nr. 393 (Alm. del), som Sundhedsudvalgethar stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 19. marts2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Peter Vernersen(S).

Spørgsmål 393:

"Ministeren bedes kommentere de faglige synspunkter om akut modtagelse derfremgår af artiklen i Berlingske Tidende den 17. marts 2009 og redegøre for hvor-ledes disse synspunkter hænger sammen med regeringens akut plan og oplyse hvil-ke overvejelser artiklen giver anledning til, jf. alm. del - bilag 322."

Svar:

Hele ideen med samling af specialer og dermed en samling af de fælles akutmodta-gelser på større og færre sygehuse er, at man skal modtages på et sygehus, hvor derer speciallæger til stede i de specialer, som hyppigst kan være nødvendige, når manhar en alvorlig akut sygdom eller skade. Man skal som alvorligt syg eller tilskade-kommen patient indlægges på et sygehus, hvor kompetencerne er til stede døgnetigennem. Her følger regeringen Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som de er frem-lagt i styrelsens akutrapport fra 2007.Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om kommentarer til spørgsmål 393. Styrelsen anfø-rer bl.a.:”Sundhedsstyrelsen anbefaler, at følgende lægelige specialer er repræsenteret i denfælles akutmodtagelse: Intern medicin (bred repræsentation), ortopædisk kirurgi,kirurgi, anæstesiologi med intensiv niveau 2, diagnostisk radiologi og klinisk bio-kemi. (…) Sundhedsstyrelsen anbefaler repræsentation af de lægelige specialer påspeciallægeniveau. Ved speciallæge forstås her en speciallæge eller en læge i detsidste år af speciallægeuddannelsen, og således ikke repræsentation på overlægeni-veau, som det beskrives i artiklen.Baggrunden for denne anbefaling er, at diagnosen for mange akutte patienterer uafklaret, hvilket stiller krav til hurtig diagnostik og behandling. Det er såledesvigtigt, at akutbehandlingen i sygehusvæsenet varetages af et tværfagligt lægeligtteam med kompetencer på højt fagligt niveau. På denne måde vil patienten kunnevurderes af flere speciallæger på samme tid, hvilket bidrager til at sikre korrektdiagnostisk og behandling tidligt i den akutte situation.Sundhedsstyrelsen er opmærksom på, at der pågår en tiltagende specialiseringblandt læger. Derfor er det nødvendigt, at regionerne – i planlægningen af de fællesakutmodtagelser – sikrer repræsentation af speciallæger, som hver for sig ellertilsammen har en bred faglig kompetence – jf. akutrapporten. Sundhedsstyrelsenskal i den forbindelse fremhæve, at alle speciallæger under speciallægeuddannelsentilegner sig brede kompetencerinden for det pågældende speciale. Sundhedssty-
2
relsen forudsætter derfor, at speciallæger til hver en tid kan varetage bred akutdiagnostik og behandling inden for specialet.Endelig skal Sundhedsstyrelsen gøre opmærksom på, at Dansk MedicinskSelskab har oprettet fagområdet akut medicin, og speciallæger kan efteruddan-ne sig inden for fagområdet. Dette kan på sigt bidrage til at sikre, at speciallæ-ger i den fælles akutmodtagelse har særlige kompetencer i akut diagnostik ogbehandling på højt fagligt niveau”.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger og derudover tilføje,at den konkrete planlægning af vagtberedskabet er et regionalt ansvar.