Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:27. april 20090903561SUMCALC / Sundhedspolitisk kontor33526
Besvarelse af spørgsmål nr. 392 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 19. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Lise-lott Blixt (DF).Spørgsmål 392:
”I forlængelse af spørgsmål 391, bedes ministeren oplyse, hvad hans holdning er tilat andre faggrupper uddanner sig til at være respirationshjælpere og om ministerenvil opfordre regionerne til at uddanne sådant personale.”
Svar:
Jeg forudsætter, at spørgsmålet vedrører sundhedspersonale til behandling og plejeaf respiratorpatienter på intensive afdelinger.Jeg har tidligere indhentet oplysninger fra Sundhedsstyrelsen til besvarelse af lig-nende spørgsmål. Sundhedsstyrelsen oplyste i den forbindelse, at der allerede i dagindgår flere forskellige faggrupper i behandlingen og plejen af patienter på inten-sivterapiafsnit, herunder intensivsygeplejersker, sygeplejersker, social- og sund-hedsassistenter og medicinstuderende.Generelt finder Sundhedsstyrelsen, at det er vigtigt, at der på de intensive afdelin-ger er et tilstrækkeligt antal intensivsygeplejersker, som har specialviden om plejenaf intensive patienter og er rustet til at håndtere eventuelle komplikationer, som kanopstå hos denne særlige patientgruppe. Regionerne bør derfor tage kapacitetsmæs-sige hensyn på intensivområdet i forbindelse med den omstrukturering af sygehus-væsenet, som skal ske som følge af sygehusplaner m.m. Sundhedsstyrelsen kan iden forbindelse oplyse, at der årligt uddannes ca. 150 intensivsygeplejersker pålandsbasis.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger og tilføje, at det også pådette område er vigtigt at være opmærksom på alle muligheder for opgaveglidningog fleksibel arbejdstilrettelæggelse, f.eks. således at også kortere uddannede, hvisde er kvalificerede eller kan opkvalificeres til det, kan aflaste personalegrupper, derer mangel på.