Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:27. april 20090903146SUMKFH / Lægemiddelkontoret28281
Besvarelse af spørgsmål nr. 388 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 19. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Li-selott Blixt (DF).Spørgsmål 388:
"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. februar 2009 fra Maria Staunog Rikke Friborg vedrørende farmaceuters adgang til den elektroniske medicinpro-fil (PEM), jf. SUU alm. del – bilag 291. Ministeren bedes herunder oplyse, hvorforfarmaceuter ikke kan få indblik i PEM, når de arbejder med medicingennemgangm.m. på landets sygehuse, og om ministeren agter at ændre herpå".
Svar:
Det fremgår bl.a. af henvendelsen af 27. februar 2009, at det Maria Stauns og Rik-ke Friborgs opfattelse, at inddragelse af kliniske farmaceuter i gennemgangen afden medicin, som patienter indlagt på sygehuse bruger, er et godt skridt på vejenmod minimering af fejlmedicineringer på landets sygehuse. Maria Staun og RikkeFriborg nævner i den forbindelse, at det forhold, at kliniske farmaceuter, der arbej-der på sygehuse, ikke har adgang til den personlige elektroniske medicinprofil(PEM), blokerer farmaceutens arbejde med at udarbejde en fuldstændig og korrektmedicinliste. Maria Staun og Rikke Friborg opfordrer derfor til, at farmaceuter påde danske sygehuse gives samme adgang til Medicinprofilen som farmaceuter an-sat på apoteker.Jeg kan oplyse, at Medicinprofilen (PEM) indeholder nogle meget følsomme per-sonoplysninger om patienters køb af medicin og oplysninger om, hvad lægen harordineret til dem. I forbindelse med etableringen af Medicinprofilen var det Folke-tingets ønske, at der blev fundet den rette balance mellem borgerens interesse ihemmeligholdelse af oplysningerne og den interesse, som relevante sundhedsper-soner har i at bruge oplysningerne som led i patientbehandlingen.Det fremgår således af bemærkningerne til det lovforslag (L 171 – fremsat den 26.februar 2003), som dannede grundlaget for etableringen af Medicinprofilen, at”Oplysningernesfølsomme karakter indebærer, at det er af afgørendebetydning, at der findes den rigtige balance mellem på den ene side atindskrænke den personkreds, som gives adgang til de personlige elek-troniske medicinprofiler, mest muligt, og på den anden side at gøreoplysningerne tilgængelige, hvor det er relevant.”I forbindelse med vedtagelsen af lovforslaget fik følgende adgang til Medicinprofi-len:
Borgeren selvLægen i forbindelse med aktuel behandling af en borger
2
Apotekeren og apotekspersonale, når borgeren har givet udtrykkeligt sam-tykkeLægemiddelstyrelsen som dataansvarlig, når det er nødvendigt af driftstek-niske grundeDet blev udtrykkeligt nævnt i bemærkningerne til lovforslaget, at andre sundheds-personer kun ville kunne få adgang til oplysninger ved, at borgeren selv viser op-lysningerne til de pågældende, fx ved en udskrift. Samtidig blev det understreget,at lægen vil kunne uddelegere sin opslagsmulighed til sin medhjælp.Personkredsen, der har adgang til Medicinprofilen, er siden etableringen af Medi-cinprofilen blevet udvidet ved lov nr. 1556 af 20. december 2006 om ændring afbl.a. sundhedsloven. Som konsekvens af denne lov har den kommunale hjemmesy-gepleje adgang til Medicinprofilen, hvis1. patienten har givet samtykke,2. patienten er visiteret til hjemmesygeplejen og3. adgangen er nødvendig for behandlingen eller plejen af patientenSamtidig fik ministeren adgang til at fastsætte regler om tandlægers adgang til pati-entoplysninger, når det er nødvendigt for behandlingen, og om Sundhedsstyrelsensadgang til patientoplysninger, når dette er nødvendigt for tilsynet med lægers ogtandlæger.Personkredsen er ikke blevet udvidet yderligere siden denne lovændring.Det er således ikke helt korrekt, når Maria Staun og Rikke Friborg i henvendelsenaf 27. februar 2009 anfører, at farmaceuter på apoteker har ret til at anvende Medi-cinprofilen. Farmaceuter på apoteker har kun adgang til oplysningerne i receptser-veren, som er en del af Medicinprofilen, og som indeholder oplysninger om ordina-tioner til borgeren. Adgangen er betinget af, at den er nødvendig for ekspedition afen ordination. Hvis farmaceuterne ønsker at få adgang til de øvrige oplysninger iselve Medicinprofilen om borgerens køb af medicin mv., skal de have et samtykkefra borgeren.Jeg har ikke aktuelle planer om at fremsætte forslag om at udvide den personkreds,som efter de gældende regler har adgang til Medicinprofilen.