Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:15. april 20090903580SUMCALC / Sundhedspolitisk kontor27825
Besvarelse af spørgsmål nr. 385 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 18. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMFU Simon Emil Ammitzbøll (UFG)Spørgsmål 385:
"Hvad gør ministeren for at få stoppet, at patienterne skal ligge på gangene på deoffentlige danske hospitaler?"
Svar:
Regeringen har konstant fokus på forbedring af det danske sundhedsvæsen og harsiden 2001 tilført flere ressourcer, så området i år har 19,4 mia. kr. mere til rådig-hed i faste priser end i 2001. Dette løft kommer alle patienter i sundhedsvæsenet tilgode.Det er oftest på det medicinske område, at der er høje belægningsprocenter og der-for på dette område, at der kan forekomme overbelægning, der kan forårsage, atpatienter ligger på gangene.En af årsagerne til, at belægningsprocenten på det medicinske område er så høj og iperioder for høj, er at der er færdigbehandlede patienter, som det ikke er muligt atudskrive, fordi de har behov for kommunal hjælp og/eller pleje.Det er kommunernes opgave og ansvar at tilvejebringe den nødvendige pleje oghjælp, så det er muligt for sygehusene at udskrive færdigbehandlede patienter.I forlængelse af kommunalreformen skal der indgås sundhedsaftaler mellem re-gionsrådet og de enkelte kommunalbestyrelser i regionen. Sundhedsaftalerne skalskabe grundlag for hensigtsmæssige og sammenhængende forløb. Det er fastsat, atsærligt opgaver/forhold vedrørende udskrivningsforløb for svage ældre patienterskal indgå i sundhedsaftalerne.De eksisterende sundhedsaftaler skal revideres i 2010. Det er bestemt mit indtryk,at 2. generation af sundhedsaftalerne vil blive tilpasset, så de bliver mere operatio-nelle, så bl.a. færdigbehandlede patienter hurtigere kan udskrives til gavn for ud-nyttelsen af kapaciteten i sygehusvæsenet, men ikke mindst af hensyn til den enkel-te patient.En stor del af de færdigbehandlede er ældre medicinske patienter. I aftalen omfinansloven for 2009 har vi aftalt at igangsætte et arbejde, der skal belyse spørgs-målet om udskrivningsforløb for ældre medicinske patienter, herunder sammenlig-ne kommuner og regioners indsats på området. Aftalepartierne vil drøfte analyser-ne i efteråret 2009.
2Herudover har regeringen som led i kvalitetsreformen afsat i alt 583,2 mio. kr.(2009 p/l) i perioden 2008-2011 til en styrket indsats over for patienter med kro-nisk sygdom til gennemførelse af forløbsprogrammer samt til patientundervisningog programmer for egenbehandling for kronisk syge.Et forløbsprogram beskriver rammerne for den samlede tværfaglige, tværsektoriel-le og koordinerede sundhedsfaglige indsats for en bestemt kronisk tilstand, herun-der en præcis beskrivelse af opgavefordeling, koordinering og kommunikationmellem alle involverede parter.I regeringens økonomiaftale for 2009 med Danske Regioner og KL er der enighedom at gennemføre en markant styrket indsats for kronisk syge og ældre medicinskepatienter for den afsatte bevilling på 583,2 mio. kr.Som patient er det naturligvis ikke rart at ligge til skue på en hospitalsgang, mendet skal ikke løses med flere senge. Det er kommunernes opgave og ansvar athjemtage færdigbehandlede patienter og forebygge indlæggelser. Det skal bl.a.finansieringssystemet tilskynde til og sundhedsaftalerne operationalisere. Derved erdet min forventning, at perioder med overbelægning reduceres.