Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:30. april 20090903385SUMDRA / Lægemiddelkontoret28254
Besvarelse af spørgsmål nr. 380 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 17. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske af PerClausen (EL).Spørgsmål 380:
"Kan ministeren bekræfte oplysninger fra Industriforeningen for Generiske Læge-midler om, at samfundet ville kunne spare op til 700 mio. kr. årligt fra 2013 ogfrem, hvis de 15 lægemidler, hvis patenter udløber frem til 2013 blev erstattet medkopiprodukter?"
Svar:
Industriforeningen for Generiske Lægemidler har udarbejdet et oplæg af 2. april2009 om de mulige besparelser ved generisk substitution for 15 lægemidler, hvorpatentet udløber i de kommende år. Industriforeningen anfører i oplægget, at derkan opnås årlige besparelser frem mod 2013, hvor besparelsespotentialet vurderesat udgøre 720 mio. kr.En barriere for en realisering af besparelsespotentialet anses af Industriforeningenfor Generiske Lægemidler at være originalproducenternes ændring af doserings-form og pakningsstørrelser, hvorfor de foreslår substitution mellem doseringsfor-mer og anvendelse af generisk ordination. For stillingtagen hertil henvises til minbesvarelse af spørgsmål 381 og 382.Jeg har bedt Lægemiddelstyrelsen se på oplægget fra Industriforeningen for Gene-riske Lægemidler. Lægemiddelstyrelsen har i den forbindelse blandt andet oplyst,at der er et besparelsespotentiale for samfundet ved anvendelse af generisk substi-tution, herunder for de 15 udvalgte lægemidler, men at besparelsespotentialet forde nævnte lægemidler efter styrelsens opfattelse nærmere er på 200-500 mio. kr.Årsagen til, at Lægemiddelstyrelsen anser industriforeningens besparelsespotentia-le for overvurderet, relater sig til følgende forhold:Analysen forudsætter, at samtlige 15 lægemidler erstattes med generiske alternati-ver (kopiprodukter) inden for samtlige pakningsstørrelser og styrker. Dette måanses som tvivlsomt, idet mange faktorer har indflydelse på, om generisk produkti-on er rentabel for en virksomhed.Besparelsespotentialet på ca. 720 mio. kr. er beregnet ud fra en antagelse om, atudløb af patenter og anvendelse af kopiprodukter vil betyde en gennemsnitlig årligbesparelse på 70 % af originallægemidlets samlede omsætning før patentudløb.Besparelsen på 70 % er det gennemsnitlige prisfald for 80 udvalgte originallæge-midler i perioden 2001-2008, der udsættes for konkurrence fra kopiprodukter, efterpatentudløb. Der er imidlertid stor variation i den procentuelle besparelse for de
2enkelte lægemidler, der indgår i gennemsnitsberegningen for at få prisfaldet på 70%. Der er eksempler på, at der ikke er opnået en besparelse, når kopipræparater erkommet på markedet, lige såvel som der ses besparelser større end de 70 %. Hertilkommer, at den teoretiske besparelse på 70 % er båret af lægemidler, hvor patent-udløbet er mere end to år gammelt.I retning af et højere besparelsespotentiale trækker, at Lægemiddelstyrelsen ikkeanser de 15 udvalgte lægemidler for udtømmende. Der kan således være andre ogflere lægemidler, der kan være kandidater for det generiske marked.Der er ingen tvivl om, at patentudløb og anvendelsen af generisk substitution, hvorkopilægemidler med det samme aktive indholdsstof erstatter originalprodukter,medfører en besparelse for både det offentlige og den enkelte medicinbruger, menskøn over den fremtidige besparelse er vanskelig og skal ske med forsigtighed.