Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:29. april 20090902670SUMSBPE / Regional sundhed31114
Besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 12. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren J. Klint (S).Spørgsmål :
"Finder ministeren, at der burde være faste procedurer for sundhedstilbud og sund-hedsundersøgelser i forbindelse med udsendelse og hjemvendelse af dansk perso-nel, der udstationeres i danske aktioner i krigsområder eller lignende områder."
Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Forsvarsministeriet, som harudtalt følgende:”Forsvaret helbredsundersøger alt personel inden udsendelse og i forbindelse medhjemkomst til garnisonen. Personel, der herefter fortsætter ansættelsen i forsvaret,undersøges efterfølgende hvert 2. år af forsvarets egne læger.Derudover deltager udsendte fra hårde missioner som fx Afghanistan efter hjem-komsten til Danmark i en kort samtale med en psykolog. Formålet er at afklareumiddelbart støttebehov og videregive informationer om forventelige reaktioner påhjemkomsten samt oplyse den udsendte om, hvor der kan søges hjælp, hvis behovetopstår.3 måneder efter hjemsendelsen samles de udsendte enheder mhp. socialt samvær,information og opfølgning. Deltagelse er frivillig for hjemsendte soldater. Somopfølgning på dette arrangement afholdes der ligeledes et arrangement efter 7 må-neder for enheder, der har været udsendt i hårde missioner.6 måneder efter hjemkomst udsendes spørgeskema til alle udsendte om oplevelserog reaktioner. Forsvarets psykologer tager kontakt til soldater, der viser indikatio-ner på støttebehov, med mindre dette ikke ønskes.Forsvaret tilbyder psykologhjælp til alle nuværende og tidligere ansatte, som i tje-nesten har været udsat for traumatiserende hændelser eller har problemer med attilpasse sig igen efter en udsendelse – uanset hvornår den enkelte har været ud-sendt.Forsvaret finder, at det kan være relevant at etablere et undersøgelsestilbud i detcivile sundhedsvæsen for hjemvendte soldater, der ikke fortsætter ansættelsen iforsvaret”.Jeg henholder mig til Forsvarsministeriets udtalelse og vil i øvrigt henvise til minbesvarelse af spørgsmål 360.