Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:29. april 20090902670SUMSBPE / Regional sundhed31112
Besvarelse af spørgsmål nr. 360 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 12. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren J. Klint (S).Spørgsmål:
"Ministeren bedes oplyse, om han finder, at sundhedsvæsenet har de fornødne red-skaber til at kunne iværksætte kontakt og behandlingstilbud til hjemvendte soldater/andre personer, der under eller efter dansk deltagelse i internationale aktioner rea-gerer med svære psykiatriske lidelser."
Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Forsvarsministeriet, som harudtalt følgende:”Håndteringen af evt. hjemvendte soldater med svære psykiske lidelser er en speci-aliseret hospitalsopgave, hvorfor Institut for Militærpsykologi ved Forsvarsakade-miet henviser soldater med behov for psykiatrisk vurdering og behandling til Rigs-hospitalets Krise- og Katastrofepsykiatriske Center. Omfanget af disse tilfælde erdog beskedne. Tidligere udsendte soldater kan imidlertid også henvises af Institutfor Militærpsykologis 50 netværkspsykologer til psykiatrisk vurdering og behand-ling andre steder i landet.Umiddelbart vurderes det, at kendskabet til veteranområdet, måske i særlig gradområdet om psykiske efterreaktioner, i den civile primære og sekundære sundheds-sektor, kan udbygges ved dialog med Forsvarsministeriet og aktører i forsvaret.”Jeg henholder mig til Forsvarsministeriets udtalelse.Derudover vil jeg supplerende udtale, at der i vores sundhedsvæsen er det grund-princip, at borgerne selv henvender sig, typisk til egen læge eller skadestue, hvis dehar helbredsproblemer, herunder psykiske problemer. Ved sådanne henvendelservurderer lægen, om det er noget, lægen selv kan behandle, eller om der er behovfor henvisning til speciallæge, herunder sygehusbehandling.