Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:21. april 20090902670SUMSBPE / Regional sundhed19016
Besvarelse af spørgsmål nr. 359 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 12. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Klint (S).Spørgsmål 359:
"Ministeren bedes oplyse udvalget om, hvorvidt forskellige sundhedsmæssige for-hold og procedurer blev overholdt i forbindelse med, at en tidligere soldat tirsdagden 10. marts 2009 skulle afhentes til tvangsindlæggelse.Ministerens svar bedes bl.a. omhandle følgende forhold:kan det bekræftes, at der var tale om en afhentning til tvangsindlæggelse påpsykiatrisk afdeling,var der tale om en tvangsindlæggelse, bedes det oplyst, om psykiatrilovensalmindelige bestemmelser for procedure ved afhentning blev fulgt, herun-der hvilken sundhedsmyndighed, der havde iværksat tvangsindlæggelsen,samt hvilken instans, der havde besluttet, at afhentningen alene skulle gen-nemføres af politietom det kan bekræftes, at den pågældende person på eget initiativ tidligerepå dagen havde henvendt sig på Rigshospitalets Traumecenter, og i hvilketomfang der under dette fremmøde var en kontakt til en psykiater / andensundhedsfaglig person, herunder om vedkommendes fremmøde på Trau-mecentret gav anledning til overvejelser om iværksættelse af en psykiatriskbehandling."
Svar:
Jeg har indhentet bidrag fra Region Hovedstaden til brug for min besvarelse. Regi-on Hovedstaden har sendt mig følgende oplysninger, som jeg henholder mig til:”Tvangsindlæggelse i medfør af § 5 i lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november2006 (psykiatriloven) forudsætter, at politiet iht. § 8 i bekendtgørelse nr. 1498 af14. december 2006 (om fremgangsmåden ved gennemførelse af tvangsindlæggel-ser) skal træffe aftale med den psykiatriske afdeling, hvor en tvangsindlæggelseskal finde sted.Der kan til besvarelse af spørgsmålet om, hvorvidt der i den konkrete situation vartale om en afhentning til tvangsindlæggelse på psykiatrisk afdeling, oplyses, at derikke har været en henvendelse herom fra politiet (jf. ovenstående bestemmelse) tilen psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden eller den psykiatriske udryknings-tjeneste i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden kan således ikke bekræfte, atder var tale om en person, der skulle afhentes til tvangsindlæggelse på en psykia-trisk afdeling.Region Hovedstaden kan bekræfte, at den pågældende på eget initiativ henvendtesig i TraumeCentret den 10. marts 2009. Region Hovedstaden kan imidlertid underhensyn til reglerne om tavshedspligt i forhold til personfølsomme oplysninger ikkeoplyse de nærmere omstændigheder om den pågældendes ophold i TraumeCentret.
2
Generelt kan oplyses, at alle personer, der henvender sig i TraumeCentret, blivervisiteret af en sygeplejerske i tæt samarbejde med speciallæger ud fra patientenskliniske problemstilling mhp. vurdering og behandling i relevant speciale.”