Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
670911_0001.png
670911_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:21. april 20090902670SUMSBPE / Regional sundhed19016
Besvarelse af spørgsmål nr. 359 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 12. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Klint (S).

Spørgsmål 359:

"Ministeren bedes oplyse udvalget om, hvorvidt forskellige sundhedsmæssige for-hold og procedurer blev overholdt i forbindelse med, at en tidligere soldat tirsdagden 10. marts 2009 skulle afhentes til tvangsindlæggelse.Ministerens svar bedes bl.a. omhandle følgende forhold:kan det bekræftes, at der var tale om en afhentning til tvangsindlæggelse påpsykiatrisk afdeling,var der tale om en tvangsindlæggelse, bedes det oplyst, om psykiatrilovensalmindelige bestemmelser for procedure ved afhentning blev fulgt, herun-der hvilken sundhedsmyndighed, der havde iværksat tvangsindlæggelsen,samt hvilken instans, der havde besluttet, at afhentningen alene skulle gen-nemføres af politietom det kan bekræftes, at den pågældende person på eget initiativ tidligerepå dagen havde henvendt sig på Rigshospitalets Traumecenter, og i hvilketomfang der under dette fremmøde var en kontakt til en psykiater / andensundhedsfaglig person, herunder om vedkommendes fremmøde på Trau-mecentret gav anledning til overvejelser om iværksættelse af en psykiatriskbehandling."

Svar:

Jeg har indhentet bidrag fra Region Hovedstaden til brug for min besvarelse. Regi-on Hovedstaden har sendt mig følgende oplysninger, som jeg henholder mig til:”Tvangsindlæggelse i medfør af § 5 i lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november2006 (psykiatriloven) forudsætter, at politiet iht. § 8 i bekendtgørelse nr. 1498 af14. december 2006 (om fremgangsmåden ved gennemførelse af tvangsindlæggel-ser) skal træffe aftale med den psykiatriske afdeling, hvor en tvangsindlæggelseskal finde sted.Der kan til besvarelse af spørgsmålet om, hvorvidt der i den konkrete situation vartale om en afhentning til tvangsindlæggelse på psykiatrisk afdeling, oplyses, at derikke har været en henvendelse herom fra politiet (jf. ovenstående bestemmelse) tilen psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden eller den psykiatriske udryknings-tjeneste i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden kan således ikke bekræfte, atder var tale om en person, der skulle afhentes til tvangsindlæggelse på en psykia-trisk afdeling.Region Hovedstaden kan bekræfte, at den pågældende på eget initiativ henvendtesig i TraumeCentret den 10. marts 2009. Region Hovedstaden kan imidlertid underhensyn til reglerne om tavshedspligt i forhold til personfølsomme oplysninger ikkeoplyse de nærmere omstændigheder om den pågældendes ophold i TraumeCentret.
2
Generelt kan oplyses, at alle personer, der henvender sig i TraumeCentret, blivervisiteret af en sygeplejerske i tæt samarbejde med speciallæger ud fra patientenskliniske problemstilling mhp. vurdering og behandling i relevant speciale.”