Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:22. april 20090902371SUMSBPE / Regional sundhed31124
Besvarelse af spørgsmål nr. 357 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 10. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål :
"Ministeren bedes redegøre for, hvilke konsekvenser, det har haft for de patienterpå Sikringen, som før blev fikseret stående og gående, at denne fikseringsmetodenu er blevet afskaffet."
Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Region Sjælland, som haroplyst følgende:”Spørgsmålet har været forelagt for afdelingsledelsen for Retspsykiatrisk afdeling iNykøbing Sjælland, hvorunder Sikringsafdelingen er organisatorisk placeret.De udmeldte retningslinier for fiksering af patienter på Sikringsafdelingen, derindebærer at det ikke længere er tilladt at benytte hånd- og fodremme, ej heller nårdet vurderes som værende det mest hensyntagende indgreb for patienten, har haftvæsentlige konsekvenser for nogle af patienterne.Sikringsafdelingen har således været nødt til at træffe foranstaltninger, så to patien-ter nu er nødt til at være placeret bag aflåst dør. Den ene af disse patienter må des-uden fikseres til seng med remme to gange dagligt, når personalet skal yde person-lig hygiejne…... Patienten er nærmest konstant psykotisk og uforudsigelig, og harforårsaget flere skader på medarbejderne, ligesom patienten har overfaldet en an-den patient i afdelingen. Det vil således ikke være sikkerhedsmæssigt forsvarligt atlade patienten opholde sig i afdelingen uden remmene. Patientens farlighed opstår,når patienten ifølge egne udsagn modtager telepatiske beskeder med opfordring tilat skade konkrete personer.For to andre patienter indebærer den ændrede fikseringspraksis, at de nu må værebæltefikseret til deres senge, fordi de er så uforudsigelige på psykotisk grundlag, atdet ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarligt for personalet at være sammen med pati-enterne på deres stuer. Døraflåsning er i disse tilfælde således ikke i sig selv til-strækkeligt.Endelig kan det nævnes, at bortfaldet af muligheden for anvendelse af hånd- ogfodremme desuden for nogle patienter har betydet reducerede muligheder for, atpersonalet - af sikkerhedsmæssige årsager - kan yde den ønskede pleje i form afassistance til patienternes personlige hygiejne.
2Det er således Psykiatriledelsens vurdering, at den pålagte ændring af praksis medhensyn til fiksering af patienter har haft ganske betydelige konsekvenser for nogleaf Sikringsafdelingens patienter, og dermed i væsentlig grad har forringet patien-ternes vilkår.”Jeg henholder mig til Region Sjællands oplysninger, men understreger, at psykiatri-lovens regler om tvangsfiksering har været gældende siden 1989. Der er altså ikketale om en ændring i retstilstanden.Derudover vil jeg understrege, at psykiatrilovens mindstemiddelsprincip i forholdtil anvendelse af tvang ikke giver mulighed for at anvende tvangsindgreb, herunderfikseringsmetoder, som psykiatriloven ikke giver hjemmel til at anvende..