Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
667769_0001.png
667769_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:14. april 20090903255SUMIHO / Sundhedsdriftskontoret23385
Besvarelse af spørgsmål nr. 351 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 9. marts2009.

Spørgsmål 351:

"I forbindelse med den verserende sag, hvor en borger har fået refunderet et beløb fra Regi-on Nordjylland i forbindelse med en canceroperation på et privatsygehus, bedes ministerenredegøre for, hvordan ministeren offentligt kan opfordre regionen til at betale det fuldebeløb, samtidig med at en afdelingschef i ministeriet for sundhed og forebyggelse til Politi-ken 23. februar 2008 udtaler, at regionen har handlet i fuld overensstemmelse med lovgiv-ningen. I fortsættelse heraf bedes ministeren oplyse hvilken hjemmel regionen ville have tilat følge ministerens forslag. Endelig bedes ministeren redegøre for sine overvejelser vedrø-rende konsekvenserne af, at regionen betaler overpris for operation."

Svar:

Lovgivningen om behandling af kræftpatienter pålægger sundhedsvæsenet en sær-lig handlepligt og sikrer de pågældende kræftpatienter nogle særlige rettigheder,der rækker ud over de rettigheder, som patienter i det danske sundhedsvæsen gene-relt har. En af disse rettigheder er, at patienten - hvis bopælsregionen og Sundheds-styrelsen ikke kan finde et behandlingstilbud inden for de fastsatte frister - har rettil selv at finde et behandlingstilbud i privat regi og kan få tilskud til behandlings-udgiften svarende til DRG-taksten, jf. § 15 i bekendtgørelse nr. 1749 af 21. decem-ber 2006 om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v.Det er netop denne rettighed, som den konkrete patient har benyttet sig af. På denbaggrund har regionen ydet patienten et tilskud efter den gældende DRG-takst, dersvarer til den gennemsnitlige udgift til behandling på et dansk offentligt sygehus.Region Nordjylland er ikke juridisk forpligtet til at dække de udgifter til patientensbehandling på privathospital, som ligger ud over DRG-taksten. Noget andet er, atregionen ville kunne refundere også en udgift ud over DRG-taksten, hvis regionenf.eks. vurderer, at regionen burde have henvist patienten til privathospitalet. Og denmulighed har jeg peget på henset til de konkrete omstændigheder i patientens be-handlingsforløb.Jeg henviser til sundhedslovens § 75, stk. 2, hvorefter regionerne kan indgå aftaler,herunder ad hoc-aftaler, med eller på anden måde benytte private institutioner somled i løsningen af regionernes sygehusopgaver. Såfremt en region vurderer, at den ien konkret sammenhæng burde have indgået en aftale med et privathospital somled i løsningen af regionens sygehusopgaver og burde have henvist en patient tilbehandling på det pågældende privathospital, har regionen altså hjemmel til efter-følgende at betale den fulde behandlingsudgift.
Regionen og de private institutioner aftaler hvilke behandlinger, regionen kan ud-lægge til privathospitalet, og forhandler om prisen herfor. Henset til privathospita-lets arbejde med at tilrettelægge et forsvarligt behandlingsforløb for patienterne vildet formentligt kunne forekomme, at prisen for en enkelt behandling overstiger denpris, som regionen ville kunne opnå ved aftale om et større antal behandlinger.