Dato:            24. marts 2009

Sags nr.:       0902847

Sagsbeh.:     SUMANI / SPOL

Dok nr.:        19718

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 325 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 26. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

 

Spørgsmål 325:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. februar 2009 fra Jordemoderforeningen vedrørende kvinders valg af abort med baggrund alene i barnets køn, jf. alm. del – bilag 268"

 

 

Svar:

Det er i Danmark vedtaget, at en kvinde uden tilladelse kan få sit svangerskab afbrudt, hvis indgrebet kan foretages inden udløbet af den 12. svangerskabsuge, og kvinden, efter at reglerne i sundhedslovens § 100 er iagttaget, fastholder sit ønske om svangerskabsafbrydelse. Det er altså besluttet, at der kan foretages abort inden udgangen af den 12. svangerskabsuge uden hensyntagen til de bagvedliggende begrundelser.

 

Det antager jeg ikke, at der er grundlag for at ændre på. Derimod kan man overveje, om der er behov for og mulighed for at hindre, at gravide kan få oplysning om fostrets køn inden fristen for den frie abort.

 

Det er eksempelvis i Norge bestemt ved lov, at ”oplysning om fostrets køn før 12. svangerskabsuge som fremkommer ved fosterdiagnostik eller anden undersøgelse

af fostret, må kun gives såfremt kvinden er bærer af alvorlig kønsbundet sygdom”. Der henvises i øvrigt til min besvarelse af Sundhedsudvalgets spørgsmål nr. 202, 2008, om reguleringen i en række lande vedrørende oplysninger om barnets køn i forhold til abortgrænsen.

 

Det Etiske Råd har oplyst, at en arbejdsgruppe i Det Etiske Råd gennem længere tid har arbejdet med en redegørelse om de nye metoder til fosterdiagnostik, som udvikles i disse år. Arbejdsgruppens redegørelse vil kortlægge de problemer, de nye teknikker må forventes at føre med sig, og redegørelsen vil desuden fremsætte anbefalinger om, hvordan man lovgivningsmæssigt kan forsøge at imødegå problemstillingerne. Det Etiske Råd har den 24. februar 2009 oplyst, at redegørelsen forventes at foreligge inden for 3–5 måneder.

 

Når redegørelsen fra Det Etiske Råd foreligger, synes jeg, at vi bør drøfte problemstillingerne, som rejses i henvendelsen af 18. februar 2009 fra Jordemoderforeningen.