Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
666811_0001.png
666811_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Sags nr.:Sagsbeh.:Dok nr.:6. april 20090903098SUMIHO / Sundhedsdriftskontoret27564
Besvarelse af spørgsmål nr. 319 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg efter ønske fra Jens Peter Vernersen (S) har stil-let til ministeren for sundhed og forebyggelse den 24. februar2009.

Spørgsmål 319:

"Ministeren bedes besvare de spørgsmål, der rejses i den internt omdelte henven-delse vedrørende kræftbehandling, jf. SUU alm. del – bilag 271. "

Svar:

Jeg finder det helt naturligt, at vi også ser til udlandet, når vi overvejer behand-lingsmulighederne for danske kræftpatienter.Sundhedsloven indeholder også flere bestemmelser herom: § 75 om regionernesmulighed for at indgå aftale med andre sygehuse om løsning af regionens sygehus-opgaver, § 88 om kræftpatienters rettigheder, hvis regionen eller Sundhedsstyrelsenikke kan tilvejebringe behandling inden for fastsatte frister samt § 89 om henvis-ning til højt specialiseret, forskningsmæssig eller eksperimentel behandling i ud-landet. Jeg har for nylig redegjort for disse bestemmelser i min besvarelse afspørgsmål S 1405, som jeg derfor henviser til.Der gælder de samme principper for henvisning til behandling i udlandet som forhenvisning til en behandling i Danmark - nemlig at henvisningen altid skal hvile påen konkret sundhedsfaglig vurdering af patientens behov og behandlingens forven-tede effekt. Dette princip sikrer i høj grad, at patienten beskyttes mod behandlinger,der i bedste fald skønnes virkningsløse og i værste fald kan udgøre en yderligerebelastning for patienter, der ofte befinder sig i en i forvejen meget svar fase i livet.Jeg kan på den baggrund ikke give min tilslutning til, at sundhedsvæsenet ogsåskulle betale for behandling i udlandet, som der efter en konkret, sundhedsfagligvurdering ikke findes belæg for vil gavne patienten. Henvises en patient derimodefter en sundhedsfaglig vurdering til behandling i udlandet, er behandlingen natur-ligvis vederlagsfri for patienten. Som nævnt ovenfor giver sundhedsloven rig mu-lighed for at samarbejde med udlandet om behandling i de tilfælde, hvor et sådansamarbejde er sundhedsfagligt relevant.For så vidt angår patienternes ret til behandling i andre EU- medlemslande, herun-der efter EF-forordning 1408/71 om koordinering af medlemsstaternes sociale sik-ringsordninger for borgere, der rejser mellem landene samt EF-domstolens praksis,henviser jeg til min besvarelse af 21. november 2008 af SUU spørgsmål 13 og denuddybende vejledning, som jeg ved samme lejlighed har oversendt til Sundhedsud-valget.
Herudover har EF-domstolen udtalt, at patienter i visse situationer har ret til heleller delvis refusion af udgifter til behandling i andre EU-lande, hvis regionen ikkeer i stand til at tilbyde behandling inden for en rimelig frist, og behandlingen såle-des ikke ud fra en konkret, klinisk vurdering af patientens situation ikke kan ydesrettidigt.Der foregår i flere fora i vidt omfang internationalt samarbejde og erfaringsudveks-ling om kræftbehandlingFor tiden drøftes desuden i EU-regi en udvidelse af samarbejdet på sundhedsområ-det, idet EU-kommissionen i juli 2008 har fremsat forslag til Europa-Parlamentetsog Rådets direktiv om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridendesundhedsydelser. Med forslaget lægges op til en fællesskabsramme for grænse-overskridende sundhedsydelser struktureret om bl.a. grænseoverskridende sund-hedsydelser og europæisk samarbejde om sundhedsydelser.Det er korrekt, når det i henvendelsen, der ligger til grund for spørgsmålet, antages,at jeg ønsker at optimere kræftbehandlingen i Danmark. På den baggrund har rege-ringen indført pakkeforløb for samtlige kræftformer, og allerede nu kan regioner-nes og sundhedspersonalets indsats for at optimere kræftpatienters behandling medforløbspakkerne aflæses i kortere forløbstider.Vi skal være nysgerrige og nyskabende, men også lade os inspirere af og lære afomverdenen, så flest mulig får gavn af veldokumenterede resultater, som nås medforskningen. Det glæder mig derfor meget, at der forskes flittigt i nye behandlings-tiltag mod kræft - både i Danmark og i udlandet. Erfaringerne herfra indgår i detilbud, som de seks danske eksperimentelle afdelinger giver kræftpatienter, somikke kan behandles med de sædvanlige midler. Når behandlingerne er tilstrækkeligtvelafprøvede, indgår de i kræftbehandlingen på linje med andre behandlingstiltag.At komme kræft til livs er en vanskelig opgave. Jeg synes imidlertid, at vi medindsatsen i form af pakkeforløb, regionernes samarbejde med andre sygehuse, her-under i udlandet, og de mange interessante forskningsmæssige tiltag har sat noglerammer for at kunne tilbyde de patienter, der rammes af kræft, en god og effektivbehandling.