Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 13. marts 2009 Sags nr.:Â Â Â Â Â Â 0901431 Sagsbeh.:Â Â Â Â SUMSMJ / Regional sundhed Dok nr.:Â Â Â Â Â Â Â 15514
|
"Vil ministeren inden forhandlingen af F 28 oplyse, hvilke muligheder lovgivningen i dag giver regionerne for at oprette offentlige garantiklinikker til behandling af psykiatriske patienter, og i hvilket omfang de enkelte regioner har oprettet garantiklinikker inden for andre specialer, idet disse specialer bedes angivet region for region."
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).
I satspuljeaftalen for 2008-2011 blev der afsat 488 mio. kr. til indførelse af udvidede rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Midlerne går til regionernes gradvises udbygning af kapaciteten i forbindelse med rettighedernes indførelse.
Formålet med undersøgelses- og behandlingsretten er at øge kapaciteten på det børne- og ungdomspsykiatriske område. Dels ved at tilføre området ekstra midler, dels ved at tilskynde regionerne til at opruste deres egen indsats.
I forbindelse med fremsættelse af lovforslag om indførelse af udvidet ret til undersøgelse og behandling for psykisk syge børn og unge bad Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse regionerne om at oplyse, hvilke initiativer de havde iværksat eller planlagde at iværksætte i forbindelse med lovens ikrafttræden.
Det fremgik af regionernes svar, at der i alle regioner var igangsat en række initiativer og tiltag med henblik på at kunne opfylde intentionen om en maksimal ventetid på 2 måneder i børne- og ungdomspsykiatrien. F.eks. arbejdede flere regioner med standardisering af udredningsforløb, effektivisering af arbejdsgange, etablering af samarbejdsfora med relevante aktører samt kapacitetsudvidelser finansieret med satspuljemidlerne. Sundhedsudvalget blev i brev af 20. juni 2008 orienteret herom.
De seneste tal fra Danske Regioner viser, at det har givet gevinst. Fra april 2008 til februar 2009 er antallet af psykisk syge børn og unge på venteliste faldet med 6 % på trods af, at antallet af henvisninger er steget med 17 % i samme periode. Det skal forklares med, at vi fra centralt hold har tilført børne- og ungdomspsykiatrien ekstra ressourcer bl.a. til nedbringelse af ventetiderne og indførelse af patientrettigheder på området.
Lovgivningen – hverken den gældende eller den kommende om behandlingsret indenfor voksenpsykiatrien - forhindrer regionerne i at etablere garantiklinikker. Det fremgår således af Sundhedsloven, at regionsrådet har ansvaret for at varetage sygehusvæsenets opgaver, herunder den konkrete tilrettelæggelse og varetagelse af behandlingen på sundhedsområdet.
Jeg har til brug for besvarelse af den del af spørgsmålet, som vedrører en opgørelse over, i hvilket omfang de enkelte regioner har oprettet garantiklinikker, bedt Danske Regioner om en udtalelse. Jeg besvarer spørgsmålet endeligt, når udtalelsen foreligger.