Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
662534_0001.png
662534_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:30. marts 2009Lægemiddelkontoret0902908HBJDokument 2
Besvarelse af spørgsmål nr. 307 (alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 18. februar 2009.

Spørgsmål 307:

"Ministeren bedes redegøre for, hvordan Lægemiddelstyrelsens stikprøvekontrolgennemføres, herunder hvornår Lægemiddelstyrelsen har foretaget stikprøvekon-trol og med hvilke resultater.”

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen.På baggrund heraf kan jeg oplyse følgende.Som jeg har redegjort for i mit svar af d.d. på spørgsmål nr. 306 (alm.del), må læ-ger, tandlæger og apotekere ikke drive eller være knyttet til en lægemiddelvirk-somhed uden Lægemiddelstyrelsens tilladelse.Lægemiddelstyrelsen har indtil for nyligt ikke haft mulighed for at lave kontrolmed, om ansøgningspligten overholdes. Ved ændringen af lægemiddelloven sidstesommer, der trådte i kraft den 1. juli 2008, blev imidlertid indført en meddelelses-pligt for lægemiddelvirksomheder, som har tilknyttet de nævnte faggrupper. Meddenne pligt har Lægemiddelstyrelsen fået mulighed for at kontrollere, om lægeroverholder deres pligt til at søge om tilladelse til at udføre arbejde for lægemiddel-virksomheder.Ifølge en ny bestemmelse i lægemiddellovens § 43a, stk. 1, skal lægemiddelvirk-somheder give Lægemiddelstyrelsen meddelelse om læger, tandlæger og apotekere,der er tilknyttet virksomheden. Ifølge stk. 2 i samme bestemmelse kan Ministerenfor Sundhed og Forebyggelse endvidere fastsætte regler om meddelelsespligten,herunder regler om, at meddelelse skal gives elektronisk.Ministeren har fastsat regler om meddelelsespligten i bekendtgørelse nr. 794 af 15.juli 2008 om indberetning af oplysninger om læger, tandlæger og apotekere tilknyt-tet lægemiddelvirksomheder mv.Ifølge bekendtgørelsen skal lægemiddelvirksomheder én gang om året, senest den31. januar, give Lægemiddelstyrelsen meddelelse om læger, tandlæger og apoteke-re, der er tilknyttet virksomheden. Denne meddelelsespligt omfatter læger og tand-læger, der ordinerer eller udleverer lægemidler, og apotekere, der forhandler læge-midler, som led i patientbehandling i Danmark. Tilknytning skal ikke indberettes,hvis lægen, tandlægen eller apotekeren kun har leveret en enkelt ydelse, som etforedrag e.l. af ubetydeligt omfang inden for et kalenderår, og honoraret står i rime-ligt forhold til den leverede ydelse. Det samme gælder, såfremt lægen, tandlægeneller apotekeren ikke har modtaget betaling for ydelsen, og der ikke er tale om en
2længerevarende tæt tilknytning som fx en bestyrelsespost i virksomheden. Dissetyper af tilknytning er ifølge styrelsens praksis undtaget fra ansøgningspligten.Meddelelsen skal indeholde oplysninger om indberetterens navn og CVR-nr., læ-gens, tandlægens eller apotekerens navn, adresse og CPR-nr. og perioden for til-knytningen.Lægemiddelstyrelsen kan kræve yderligere oplysninger fra indberetteren om detenkelte tilknytningsforhold, herunder om tilknytningens art og omfang samt omstørrelsen af det honorar, lægen, tandlægen eller apotekeren har modtaget.Lægemiddelstyrelsen har første gang modtaget meddelelser fra lægemiddelvirk-somhederne med frist den 31. januar 2009. Styrelsen har i den forbindelse modta-get indberetninger fra en række lægemiddelvirksomheder, der indeholder listerover læger, tandlæger og eventuelt apotekere, som er tilknyttet den enkelte virk-somhed.Lægemiddelstyrelsen er ved at gennemgå materialet og sammenholde oplysninger-ne med meddelte tilladelser og modtagne ansøgninger. Styrelsen vil i forbindelsemed gennemgangen vurdere, om der er behov for at indhente supplerende oplys-ninger fra virksomhederne for at afklare, om der er læger, som ikke har opfyldtderes forpligtelse til at ansøge om en tilladelse efter apotekerlovens § 3, stk. 2. Derer tale om meget omfattende materiale, og styrelsen forventer at færdiggøre gen-nemgang og kontrol i løbet af dette forår.