Dato:            31. marts 2009

Sags nr.:       0901604

Sagsbeh.:     SUMCALC / Sundhedspolitisk kontor

Dok nr.:        24714

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 304 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 18. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

 

Spørgsmål 304:

”Det er kommet frem i medierne (Metro Express den 4. februar), at op i mod 500 patienter i blodfortyndende behandling årligt dør fordi de ikke er i selvstyret behandling. Er der konkrete initiativer i gang der kan sikre, at alle patienter i blodfortyndende behandling kan få tilbud om at blive uddannet i selvstyrende behandling? I bekræftende fald bedes ministeren oplyse hvor lang tid det med det nuværende oplæringstempo vil tage at uddanne 30.000 patienter i blodfortyndende behandling så de kan styre deres egen behandling.”

 

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet bedt Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:

 

”I økonomiaftalen for 2009 står der bl.a.: ”Derudover skal de afsatte midler anvendes til mere systematisk brug af egenbehandling på udvalgte sygdomsområder, fx hjerte-, KOL- og diabetespatienter, herunder finansiering af initiale udgifter til udstyr. Der sættes i første omgang fokus på opstart af egenbehandlingsregimer på "modne" områder, fx antikoagulationsbehandling (behandling med blodfortyndende medicin) af hjertepatienter m.v.”

 

Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde en kommenteret medicinsk teknologivurdering (KUMTV) af egenbehandling ved blodfortyndende medicin, der vil foreligge i maj 2009.

 

Det forventes, at udmøntningen af ovenstående midler sker i overensstemmelse

med denne KUMTV.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.