Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 10. marts 2009 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Kommunal sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 0901982 Fil-navn:Â Â Â Â Â SUU 283
|
"Vil ministeren oplyse, om kommunerne har udfærdiget nogle specifikke krav om minimumsstandarder for genoptræning"
Genoptræning efter udskrivning fra sygehus er en sundhedsydelse, og derfor er ansvaret for opgaven fastlagt i sundhedsloven.
Det følger af sundhedslovens § 84, at regionsrådet er forpligtet til at udarbejde en genoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning efter udskrivning fra sygehus. Og når patienter udskrives fra sygehus med et lægefagligt begrundet behov for genoptræning, er al ambulant genoptræning et kommunalt myndighedsansvar i henhold til sundhedslovens § 140 og et kommunalt finansieringsansvar i henhold til sundhedslovens § 251.
En genoptræningsplan fungerer således som en lægehenvisning til genoptræning efter udskrivning fra sygehus. Bortses fra såkaldt specialiseret, ambulant genoptræning, der af hensyn til patientens sikkerhed skal foregå på et sygehus, er al ambulant (såkaldt almindelig) genoptræning et kommunalt driftsansvar.
For så vidt angår almindelig, ambulant genoptræning er det derfor den enkelte kommune, der har ansvaret for at tilrettelægge metoden, omfanget og karakteren af den genoptræningsindsats, der skal ydes til den enkelte patient. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse råder ikke over data, der viser, hvordan den enkelte kommune har tilrettelagt genoptræningsindsatsen, herunder om kommunen har udfærdiget nogle specifikke krav om minimumsstandarder for genoptræning.
Hertil bemærkes, at de lovpligtige genoptræningsplaner skal udstikke rammerne for det enkelte genoptræningsforløb med henblik på, at hver enkelt patient sikres nødvendig og relevant genoptræning. En genoptræningsplan er således en besked til kommunen om, at en udskrevet patient har behov for genoptræning med relevant information til patienten selv, til patientens bopælskommune, patientens alment praktiserende læge og den (eller de) sundhedsperson(er), der skal yde genoptræningen.
En genoptræningsplan indeholder ikke anvisning på indholdet af den genoptræning, der skal ydes, men derimod en obligatorisk beskrivelse af den enkelte patients behov ved udskrivning. Heri skal præciseres, hvilke begrænsninger i funktionsevnen, som genoptræningen skal rette sig imod.
Formålet med de individuelle genoptræningsplaner - udarbejdet på et lægefagligt grundlag - er således at sikre et målrettet, sammenhængende og effektivt genoptræningsforløb af faglig høj kvalitet, der tager udgangspunkt i den enkeltes individuelle behov.
Det er også baggrunden for, at kommunen ved tilrettelæggelsen af et relevant genoptræningsforløb skal tage udgangspunkt i de mål for genoptræningsindsatsen, der på forhånd skal aftales mellem patienten og den (eller de) sundhedsperson(er), der skal yde genoptræningen.