Dato: 20. februar 2009                   

Sags nr.:       0900624

Sagsbeh.:     SUMTK / Sundhedspolitisk kontor

Dok nr.:        4581

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 269 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 12. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).

 

Spørgsmål 269:

"Ministeren bedes kommentere de to artikler fra JV Sønderborg den 11. februar 2009 om akutbilen på Danfoss, jf. SUU alm del-bilag 257 og herunder oplyse om ministeren finder det rimeligt, at private firmaer skal betale for akutbiler til borgerne."

 

 

Svar:

Der er ikke tale om, at en privat virksomhed skal betale for akutbil til borgerne. Det daværende Sundhedsministerium godkendte i 2001 en forsøgsordning, da den daværende Nordborg Kommune ønskede at etablere og finansiere en ordning med udsendelse af akutbil fra Danfoss A/S, og hvor Nordborg Kommune påtog sig ansvaret for ordningens faglige og økonomiske forudsætninger og virksomhed. Det daværende Sønderjyllands Amt forudsatte, at der ikke blev givet direkte adgang til opkald til beredskabet via 112 opkald.

 

I forbindelse med kommunalreformen blev forsøgsordningen, som nu var i regi af hhv. Region Syddanmark og Ny Sønderborg Kommune, forlænget frem til udgangen af 2010. Ordningen fungerer sideløbende med de regionale præhospitale tilbud.

 

Der er således tale om en ordning, som først Nordborg Kommune – siden Ny Sønderborg Kommune – efter eget ønske som en forsøgsordning finansierer og har ansvaret for.

 

Det bemærkes i øvrigt, at der ikke er tale om en akutbilordning i sædvanlig forstand, men snarere om en nødbehandlerordning.