Dato:            16. marts 2009

Sags nr.:       0901621

Sagsbeh.:     SUMLYBH / Sundhedspolitisk kontor

Dok nr.:        15537

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 252 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. februar 2009.

 

Spørgsmål 252:

"Ministerens kommentarer udbedes til pressemeddelelsen fra Alzheimerforeningen, jf. SUU alm. del - bilag 241. Ministeren bedes herunder oplyse, om han er enig i, at der er behov for en tilsvarende dansk handlingsplan og om han kan bekræfte de danske tal, der fremgår af pressemeddelelsen"

 

 

Svar:

Det vurderes, at op mod 80.000 danskere lever med en demenssygdom, og som følge af befolkningsudviklingen med flere ældre ventes dette tal at stige de næste 30 år. Det er således vigtigt, at patienter med demens – ligesom øvrige patienter – sikres hensigtsmæssig udredning og behandling, herunder sammenhængende og koordinerede forløb.

 

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2001 redegørelsen ”Demens – den fremtidige tilrettelæggelse af sundhedsvæsenets indsats vedrørende diagnostik og behandling”. Denne redegørelse danner sammen med Sundhedsstyrelsens MTV vedrørende udredning og behandling af demens fra 2008 i relevant omfang grundlag for styrelsens specialevejledninger for henholdsvis det psykiatriske, det neurologiske og det geriatriske speciale, inden for hvilke demenssygdomme varetages. Specialevejledningerne er som bekendt grundlaget for regionernes igangværende specialeplanlægning, herunder ansøgning til Sundhedsstyrelsen om varetagelse af specialfunktioner. 

 

I redegørelsen fra 2001 anbefales bl.a. en styrkelse af forskning og kvalitetsudvikling på området. I 2007 etableredes et Nationalt Videnscenter for Demens, der har til formål at understøtte den sundhedsfaglige udvikling på demensområdet ved at bedrive og koordinere forskning og udvikling i et nationalt og internationalt samarbejde med særlig fokus på klinisk forskning, som kan bidrage til evidensen af den sundhedsfaglige indsats for demente, herunder udvikling af nye sundhedsfaglige metoder inden for diagnostik, behandling og pleje på demensområdet.

 

Det Nationale Videnscenters forskning, kvalitetsudvikling og formidling heraf til såvel sundhedspersoner som patienter og pårørende bidrager til en løbende styrkelse af indsatsen på demensområdet. På den baggrund mener jeg ikke, at der er behov for en national handlingsplan for demens.   

 

Jeg kan desuden bekræfte de af Alzheimerforeningen nævnte tal for Alzheimers og andre demenssygdomme. Tallene stammer fra det Nationale Videnscenter for Demens samt fra Sundhedsstyrelsens MTV-rapport om udredning og behandling af demens.