Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 29. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 231(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares endeligt.
Spørgsmål nr. 231:”Hvorledes stiller ministeren sig til WHOs anbefalinger til regeringer om restriktionerpå solarieområdet, som fremgår af henvendelsen fra Kræftens Bekæmpelse, jf. SUUalm del - bilag 195. Ministeren bedes herunder oplyse, om han finder, at anbefalingernegiver anledning til lovgivning på området.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 3. juni 2009Sags nr.: 0903517Sagsbeh.: SUMSHH/KommunalsundhedDok nr.: 53388
Svar:Det er bekymrende, at forekomsten af modermærkekræft i Danmark er stigende, og atde væsentligste grunde hertil er vores adfærd i solen og øget brug af solarium.Der er i regi af CENELEC (The European Committee for Electrotechnical Standardiza-tion) vedtaget en europæisk standard, som stiller en række krav til producenterne afsolarier. Standarden er blevet skærpet med virkning fra 1. april 2009 og foreskriver nu,at producenterne skal gøre opmærksom på farerne ved at gå i solarium og fraråde, atpersoner under 18 år at gå i solarium. Der arbejdes endvidere på en advarselsplakat,som skal hænges op i det rum, hvor solariet er stillet op. Endelig er grænseværdien forstråling blevet sat ned. Det er væsentligt at bemærke sig, at producenterne af solarierstøtter op om standarden.Fra den 1. april 2009 har der endvidere ikke længere kunne sælges nyproducerede sola-rier i Danmark, som ikke opfylder den nye CENELEC standard. Det kan dog ikke ude-lukkes, at der i en tid fremover kan forekomme ældre private og kommercielle solarier,der ikke opfylder den nye standard../.
Jeg vedlægger til orientering et notat om kravene om oplysning til brugeren om anven-delsen af solarier.Med hensyn til de undersøgelser, som Kræftens Bekæmpelse har præsenteret for Sund-hedsudvalget som argumentation for en 18 års aldersgrænse kan jeg på baggrund af enudtalelse fra Sundhedsstyrelsen oplyse følgende:Sundhedsstyrelsen er enig i, at befolkningens udsættelse for UV-lys – herunder brug afsolarium - bør begrænses på grund af risikoen for at udvikle modermærkekræft. Medhensyn til litteraturen på området vurderer Sundhedsstyrelsen, at det meste af litteratu-ren og både WHO og EUROSKIN (European Society of Skin Cancer Prevention) talerfor, at UV-lys er carcinogent, og at befolkningens udsættelse for UV-lys – herunder
2
brug af solarier - bør begrænses. Langt den overvejende del af befolkningens hudkræft-tilfælde skyldes ufornuftige solvaner i det hele taget, idet 1/4 af modermærkekræfttil-fældene kan tilskrives solariebrug. Anden litteratur peger på, at de, som dyrker intensivsolbadning, også i højere grad benytter solarier. En overordnet folkesundhedsbetragt-ning er altså ifølge Sundhedsstyrelsen, at befolkningens sol/solarievaner bør justeresunder ét for at nedsætte befolkningens samlede udsættelse for UV-lys.Alt i alt finder jeg, at WHO’s anbefalinger bør udmøntes gennem en fortsat oplysnings-indsats fra Sundhedsstyrelsens side om de sundhedsskadelige virkninger af at gå i sola-rium, og ved at producenterne følger EU-standarden på området.Reduktion af befolkningens udsættelse for UV-lys kan ske på flere måder. Man kanforsøge at fremme fornuftige solvaner i befolkningen ved eksempelvis kampagner, an-befalinger eller ved hjælp af andre incitamenter til at ændre folks soldyrkningsadfærdog brug af solarier. Dette kan målrettes imod befolkningen som helhed eller imod ud-satte grupper – eksempelvis: børn og unge, personer med lys hud, ”udearbejdende”erhvervsgrupper (fx søfolk, landmænd og postbude) mv.Sundhedsstyrelsen gennemfører allerede i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse årli-ge solkampagner, hvori Sundhedsstyrelsen advarer mod overdreven soldyrkning, lige-som Sundhedsstyrelsen fraråder, at personer med lys hud eller mange modermærker ogpersoner under 18 år går i solarium.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Steen Hartvig Hansen