Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Sundhedspolitisk kontor2009-12100-485lybh
Besvarelse af spørgsmål nr. 223 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 26. januar 2009.Spørgsmål nr. 223 (alm. del):
"Ministeren bedes oplyse, om Sundhedsstyrelsen på noget tidspunkt har orienteretministeren eller ministeriet om, at kræftoperationer stadig foregik på mindre hospi-taler i strid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger."
Svar:
Det har på ingen måde været nogen hemmelighed, at den specialiserede kirurgiskebehandling af en række kræftformer som f.eks. æggestokkræft og tarmkræft harværet spredt på for mange afdelinger i landet.Gennem de seneste år er der sket en markant reducering af antallet af sygehusafde-linger, der udfører kræftoperationer.Som det fremgår af et netop offentliggjort statusnotat fra Danske Regioner, blevder f.eks. i 2001 opereret for tyktarms- og endetarmskræft på 46 afdelinger (ende-tarmskræft på 30), mens operationerne i 2008 kun blev udført på 19 afdelinger(heraf endetarmskræft på 16 afdelinger). Dette svarer næsten til anbefalingerne iSundhedsstyrelsens ”Tarmkræftrapport” fra 2004.Hvad angår æggestokkræft er operationerne centraliseret drastisk til seks afdelingeri dag (de fem kræftcentre på henholdsvis Rigshospitalet, Herlev Hospital, OdenseUniversitetshospital, Skejby Sygehus og Aalborg Sygehus samt Roskilde Sygehus).Det har været fremme i medierne, at operationer for æggestokkræft i dag udførespå 20 afdelinger. Dette er et misvisende billede af de foreliggende tal for aktivite-ten i perioden fra juli 2007 til og med juni 2008, hvoraf det fremgår, at aktivitetenpå de mindre sygehuse (ekskl. de fem kræftcentre og Roskilde Sygehus) ligger på1-6 operationer og derfor næppe er udtryk forplanlagtaktivitet. Aktiviteten på demindre sygehuse skyldes antageligt snarere tilfældige fund af æggestokkræft i for-bindelse med operation af en anden diagnose, ligesom man ikke kan udelukke mu-ligheden for fejlregistrering i Landspatientregistret.Jeg kan endvidere oplyse, at aktiviteten på kræftområdet – herunder spredningen afoperationer på for mange afdelinger – løbende er blevet drøftet mellem Sundheds-styrelsen, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt andre relevante parter iKræftstyregruppen og Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning.Senest på et ekstraordinært møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlæg-ning den 5. februar 2009 blev den konkrete sag om æggestokkræft, samt samling afkræftoperationer generelt drøftet. Region Sjælland oplyste i den forbindelse, atregionen har taget initiativ til en ekstern kvalitetsvurdering af operationer for æg-
2gestokkræft i Region Sjælland. Den eksterne vurdering skal efterfølgende forelæg-ges for Sundhedsstyrelsen med henblik på en yderligere vurdering.Behovet for en centralisering af de specialiserede funktioner generelt set er netopbaggrunden for Sundhedsstyrelsens igangværende specialeplanlægningsarbejde ogsundhedslovens § 208, stk. 2, der giver styrelsen kompetence til at beslutte hvormange og hvilke steder i landet, de specialiserede funktioner skal varetages.Ansøgningsprocessen vedrørende varetagelse af specialfunktioner blev igangsatultimo 2008, og regionerne har nu indtil 1. juni 2009 til at udarbejde deres ansøg-ninger. Efter en vurdering af ansøgningerne i forhold til bl.a. speciallægekapacitet,vagtberedskab og aktivitet udmelder Sundhedsstyrelsen placeringen af de enkeltespecialfunktioner 1. oktober 2009.