Dato:            27. februar 2009

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2009-13009-758

Sagsbeh.:     kfh

Fil-navn:      Svar på spm. nr. 209

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 209 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 19. januar 2009.

 

Spørgsmål 209:

"Ministeren bedes redegøre for, hvilke andre mere farlige midler, som Lægemiddelstyrelsen mener de unge vil tage i anvendelse ved selvmordsforsøg i stedet for hovedpinepiller, hvis adgangen til disse vanskeliggøres og hvordan vi i givet fald kan gøre adgangen til disse midler sværere.”

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen.

 

Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at en gennemgang af forgiftningsselvmord undersøgt på Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet, i perioden 1994-2003 viste, at de fleste af selvmordene blev begået med lægemidler.

 

Ud over svage smertestillende lægemidler blev der anvendt stærke smertestillende lægemidler som morfin o.l., antidepressiva, antipsykotika, sovemidler og hjertemedicin, dvs. receptpligtige lægemidler, der – ligesom svage smertestillende lægemidler – findes i mange danske hjem.

 

Ud over lægemidler blev der bl.a. anvendt kulilte, alkoholer og bekæmpelsesmidler.

 

. / .


Undersøgelsen er omtalt i Ugeskrift for Læger i 2006, jf. vedhæftede artikel.

 

Lægemiddelstyrelsen har i øvrigt oplyst, at styrelsen ikke kan ikke bidrage med viden om, hvordan adgangen til andre midler end lægemidler kan vanskeliggøres.

 

For så vidt angår spørgsmålet om vanskeliggørelse af adgangen til lægemidler henvises til mine samtidige besvarelser af spørgsmål 208 og 210, som Sundhedsudvalget har stillet henholdsvis den 19. og den 21. januar 2009.