"Finder ministeren, at EU-udbudsreglerne er tilstrækkelige set i lyset af forløbet omkring Samaritens bud på ambulancedriften i Region Hovedstaden og Region Sjælland?"
EU’s udbudsregler fastsætter de formelle procedurer, som de ordregivende myndigheder skal følge ved indkøb og anskaffelser af en vis værdi.
Formålet med udbudsreglerne er at sikre, at virksomheder har lige adgang til offentlige kontrakter, og at det offentlige køber bedst og billigst.
Udbudsreglerne giver den ordregivende myndighed mulighed for ved afholdelse af et udbud at stille forskellige krav til de virksomheder, der skal udføre opgaven. I den forbindelse skelnes der mellem krav, som en ordregiver stiller til de virksomheder, der skal afgive tilbud, og de krav der stilles til udførelsen af selve den udbudte opgave, dvs. til kontraktens genstand.Â
En ordregivende myndighed fastlægger således selv de krav, den enkelte virksomhed skal leve op til. Det er i den forbindelse op til den enkelte ordregiver at tilrettelægge kravene således, at der ikke stilles for strenge krav, som vil medføre, at ingen virksomheder er egnet til at udføre opgaven. En ordregiver kan også modsat stille så få krav, at det viser sig, at virksomhederne reelt ikke er kvalificeret til at udføre opgaven.
Udbudsreglerne indeholder således ikke udtømmende regler for, hvilke krav ordregiver kan stille til den enkelte virksomhed. Den ordregivende myndighed skal således selv finde en balance, set i lyset af den opgave der skal udføres. Det er blot en betingelse, at der stilles objektive og saglige krav til virksomhederne.
Der er dermed vide rammer for, hvilke krav ordregiver kan opstille, hvorfor udbudsreglerne, efter min vurdering, ikke er til hinder for, at ordregivers behov kan tilgodeses.
Det skal dog bemærkes, at uanset at der stilles de til virksomheden og kontrakten rette krav, kan den ordregivende myndighed aldrig gardere sig 100 pct. mod, at en virksomhed byder på en opgave, den ikke kan løfte. De ordregivende myndigheder bør derfor i videst muligt omfang sikre, at leverandøren kan og vil leve op til de kontraktmæssige forpligtelser. Dette kan blandt andet sikres ved, at den ordregivende myndighed stiller de nødvendige krav til leverandørens økonomiske og finansielle formåen samt tekniske og faglige kompetencer. Samtidig er det hensigtsmæssigt, at der er klare regler for parternes kontraktmæssige forpligtelser i tilfælde af misligholdelse af kontrakten.
Jeg kan i øvrigt forstå, at det nye udbudsråd vil igangsætte en undersøgelse af barrierer for konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver. Rådet vil i den forbindelse bl.a. se på, om lovgivning eller anden regulering begrænser konkurrenceudsættelsen. Forløbet af ambulanceudbuddet vil naturligt kunne indgå i arbejdet.